За тази година бе заложен рекорден бюджет за София от

...
За тази година бе заложен рекорден бюджет за София от
Коментари Харесай

Николай Велчев: СО няма интерес да стопанисва минералните извори и баните

За тази година бе заложен рекорден бюджет за София от близо 1.9 милиарда лева Но средства да се развиват и употребяват благосъстоянията на минералните води от жителите на столицата няма. Това сподели Николай Велчев, общински консултант от „ Българска социалистическа партия за България ", по време на разискването за разкриване на процедура за концесия на банята в Банкя.

„ Интересно е за какво Столична община, отпред с кмета Йорданка Фандъкова, през последните 12 години няма интерес и предпочитание да сътвори общинско сдружение, което да ръководи и стопанисва минералните извори и баните, които биха генерирали доходи в хазната, а се търси „ положителния собственик “. Може би тъй като администрацията на госпожа Фандъкова, няма капацитета да разгърне една икономическа и обществена политика, ориентирана към индивида. Или може би тъй като към този момент положителният собственик е прочут и чака на гюме да експлоатира минералните благосъстояния на София. А какво ще се случи, в случай че нито един вложител не прояви интерес към тази концесия, заради ковид-кризата. Хипотезите са доста, само че едно е ясно - страната и общината да са притежатели и мениджъри е лява политика и това е неприятно и погрешно, тъй като се стопира частната самодейност, която няма да може да печели на гърба на българина “, съобщи той.

Според Велчев концесията на банята в Банкя е дълготраен ангажимент, който може да се окаже мъчно променим при избрани условия и който не дава явен отговор по какъв начин ще се подсигурява оптималната отбрана на ползите на Столична община. „ Горчивият образец го имаме с контракта за концесия на Софийска вода “, даде образец социалистът.

„ Поради неналичието на финансова децентрализация, за която последните 15 година от ръководството на ГЕРБ не се направи нищо, генерираните доходи от концесии се разпределят сред държавния и общинския бюджет, което ще рече, че в столичния бюджет ще постъпят директно по-малко средства от това, което ще би трябвало да заплати концесионера. Но това са действителностите при ръководството на ГЕРБ “, съобщи още Велчев.

„ Управлението и стопанисването на минералните води в София не може да бъде на парче. За следващ път групата на Българска социалистическа партия показва извънредно негативно си отношение против трайната наклонност в Следствен отдел към окръжна прокуратура за непрестанно отдаване на външни реализатори на комуналните услуги “, сподели от своя страна Милка Христова, заместник-председател на групата на социалистите и на СОС.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР