За СССР 80-те години на миналия век са повратна точка

...
За СССР 80-те години на миналия век са повратна точка
Коментари Харесай

Съветските автомобили, за които никога не сте чували

За Съюз на съветските социалистически републики 80-те години на предишния век са повратна точка - освен за страната, само че и за руската автомобилна промишленост. По това време са основани планове, които биха могли да станат сполучливи наследници на известните си прародители, написа vesti.bg.

Вижте във видеото от канала  " Авто тайфа " по VBOX7.com някои от най-интересните концептуални модели, създадени в някогашния Съветски съюз, за които доста малко хора знаят.

НАМИ-ЛуАЗ " Прото "

През 1989 година автомобилът има всички шансове да се трансформира в модел за серийно произвеждане. В допълнение към обичайните условия за транспортни средства с висока проходимост (проходимост и надеждност), " Прото " дава и комфорт. Купето е направено със здрава железна рамка, върху която са закрепени леки панели от фибростъкло. Двигателят на " Таврия " обезпечава ускоряване на автомобила до 130 км / ч. Като цяло това е съвременен а времето си стилен SUV с огромни благоприятни условия за по-нататъшна рационализация. Но не е утвърден от Москва.



НАМИ 0288 " Компакт

" Компакт " - пробна машина, също основана в Института на НАМИ и създадена в един образец през 1988 година Колата има редица механически решения, които са оригиналност в Съюз на съветските социалистически републики. " Компакт " даже е с  бордови компютър, който управлява работата на окачването. Двигателят от " Таврия " е осъвременен. Работи с бензин и водород. Разходът на гориво е единствено 5.4 литра на 100 километра. Ако " Компакт " беше пуснат за произвеждане, той ще се трансформира в мощен съперник на известния Daewoo Matiz.

НАМИ " Охта "

Проектът Охта е създаден в Ленинградския клон на НАМИ и един първообраз е издигнат през 1987 година Това е 7-местен автомобил с невероятна опция за промяна. Средният ред седалки се сгъва, с цел да се оформи маса. Предните седалки се завъртат на 180 градуса. Така елементарният интериор се трансформира в уютно поделение. И в случай че е належащо да се транспорти товар, седалките от втория и третия ред се отстраняват и миниванът става ван. За Съюз на съветските социалистически републики в края на 80-те години моделът наподобява футуристичен, със своето рационално тяло и огромна остъклена повърхност. Фаровете са доста ниско. Има прибиращ се спойлер, който усъвършенства аеродинамиката на колата.

ЗИЛ-4102

ЗИЛ-4102 е създаден по заповед на президента на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов за подмяна на остарелия ЗИЛ-41041. От Англия е закупен нов Rolls-Royce Silver Spirit за изследване и прекопирване на неговите характерности. Също по този начин, при проектирането на машината се копират американските лимузини и дизайнът на огромни седани като Volvo 760. През 1988 година са създадени два прототопа на ЗИЛ-4102. С външни панели направени от фибростъкло. V-образен 8-цилиндров мотор от 7,68 литра с мощ 315 к.с. Разходът на гориво е близо 21 литра на 100 километра.



Салонът е доста необятен, украсен с бяла кожа, килими " леопард " и дърво. Богатото съоръжение на лимузината на президента включва електрически прозорци, радиоапарат, аудио система с 10 високоговорителя, CD плеър, бордови компютър и гласов помощник. Въпреки всички нововъведения, Зил-4102 не е харесан от Горбачов, а планът е закрит.

Москвич-2139 " Арбат "

През 80-те години управата на завода в Москвич взема решение да размени модела 2140, който от дълго време е стар. Инженерите създават редица планове, които коренно актуализират моделната гама за десетина години напред. Москвич-2139 " Арбат " е можел да стане първият руски седемместен миниван. Той има стоманено тяло, върху което са прикрепени панели от фибростъкло. През 1991 година е създаден един работещ модел.

Москвич-2143 " Яуза "

Концептуалната " Яуза " съставлява по-нататъшното развиване на седаните 2141. Моделът би могъл да претендира за колата с най-смешните прозорци: горните елементи на страничните стъкла са крепко закрепени и единствено долните се отварят. През 1991 година са създадени 3 броя.



Москвич-2144 " Истра "

От всички концепции на АЗЛК, ориентирани към 2000 година, най-реалистичен е Москвавич-2144 " Истра ". Купето е напълно от алуминий. Една странична врата се отваря нагоре, сходно на суперавтомобил, давайки достъп до салон с доста нововъведения и екстри. Информацията за скоростта, както и изображение от устройство за нощно виждане, се проектира върху предното стъкло. Безопасността на автомобила е усъвършенствана с колани, въздушни възглавници и антиблокираща система на колелата (ABS). В автомобила има климатик, а страничните прозорци не се отварят. Разпадането на Съюз на съветските социалистически републики поставя край и на тази идея.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР