За спиране на износа на ток от България може да

...
За спиране на износа на ток от България може да
Коментари Харесай

След мораториума накъде ще поемат сметките за ток, вода и парно?

За прекъсване на износа на ток от България може да се приказва, единствено в случай че сме съгласни да не сме в европейската общественост и да нямаме всички изгоди, които имаме от европейския пазар, настоя министърът на енергетиката Александър Николов.

" Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще докара до съществени последици за България. Глобата е едно на ръка. Това, че сега съумяваме да балансираме с енергийното си произвеждане - на ток, това е добре. Дългосрочно - Румъния и Гърция са основни сътрудници и е хубаво да имаме положителни връзки. Ако ние създадем това в този момент, ще пострадат доста те. И можем да чакаме безусловно същата реакция от тях, когато се нуждаем " посочи той пред Нова тв.

След мораториума накъде поемат сметките за ток, вода и парно?

За енергийния специалист Васил Начев промяната на състава на КЕВР е основно, тъй като това е значим регулаторен орган, а и двама от членовете бяха с изминал мандат.

" Правителството пресилено хвърли съмнения, че има политическа интервенция при смяна на цената на тока. Големият грях на КЕВР е, че поддадоха на кабинета Борисов 3, че одобриха разновидността Турски поток да бъде третиран като уголемение на газопреносната ни система. Ако беше третиран като директен, щеше да бъде под ударите на газовата инструкция и щеше да предстои на наказания ", изясни той и посочи, че битовите консуматори могат да бъдат спокойни.

" Корекциите в цените на тока ще бъдат в посока нагоре. От юли сигурно ", счита Начев.

От своя страна сътрудника му Еленко Божков счита, че в случай че новият състав на КЕВР си свърши добре работата след отпадане на мораториума, цените на тока за бита могат да не бъдат нараснали, а да бъдат обезщетени посредством способи.

" Пример за това е увеличение на каузи на атомната централа в контролирания микс. Чрез мораториума обаче България наруши репутационния си имидж пред Европейски Съюз ", показа той.

По думите му манастири, лечебни заведения, общини, дребния бизнес да бъдат върнати след контролирания пазар ще се одобри мъчно.

" Промяната в КЕВР има положителни планове, само че методът, по който се прави, е неблаговиден. Трябваше да се изведат американските централи, да се купува тяхната сила, само че да се продава на свободния пазар. По тази метод да се отвори място на контролирания пазар за сила от АЕЦ ", уточни Божков.

Той настоя, че КЕВР е трябвало да е бъде по-критична към предлагането за по-високи цени в " Булгаргаз " и да ги пита по какъв начин се оформят. А рокадите в сдружението дефинира като закъснели.

Експертът прикани измененията в енергетиката да продължат: " Гьоков вместо да се занимава с мораториум, да дефинира кои са енергийно бедните ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР