За смъртта на дете на зъболекарски стол след усложнения от

...
За смъртта на дете на зъболекарски стол след усложнения от
Коментари Харесай

Зъболекар, причинил смъртта на дете след упойка, получи присъда

За гибелта на дете на зъболекарски стол след затруднения от сложена анестезия, отговорна е единствено анестезиоложката Йоанна Филипова, която не е забелязала в точния момент влошеното му положение и по тази причина е наказана условно на една година затвор. Това е окончателната развръзка след 8 години правосъдни борби. Венета Павлова, шеф на Дентален център „ Европейска общност Дент “, е оправдана по обвиняването за породена по несъобразителност гибел на 14-годишно момче при дентално лекуване под обща упойка през 2016 година. Още преди 3 години брачният партньор ѝ стоматологът и някогашен народен представител от „ Реформаторския блок “ Валентин Павлов беше дефинитивно оневинен, а Йоанна Филипова получи 1 година условно. Филипова е приета за отговорна за това, че не е приложила на потърпевшия антидот „ Дантролен “.

Според претекстовете в решението на Върховен касационен съд по делото е открито, че в Дентален център „ Европейска общност Дент “ се е ползвал инхалационен анестетик „ Севоран “, в характерността на който е вписано, че при предразположени човеци може да докара до клиничния синдром, прочут като „ злокачествена хипертермия “ (малигнена хипертермия). Тя се диагностицира при съществуване на подозрение (инцидент при упойка на непосредствен роднина) и реализиране на мускулна биопсия при специфични условия за доказване на генетична предиспозиция. Към момента на действието в България не се е провеждало такова проучване и нямало създаден протокол и нормативни условия за съответна реакция при проявата на това тежко затруднение по време на упойка. Малигнената хипертермия се отключва ненадейно и не може да се предскаже, а сполучливото преодоляване включва наложително използването на „ Дантролен “, заяви Българска национална телевизия.

В Регламент (ЕО) № 141/2000 година на Екологичен потенциал и Съвета дейното вещество dantrolene sodium е с означение лекуване на малигнена хипертермия. Регистрирано е в регистъра на лекарствените артикули – сираци в Общността. Продуктът не е позволен за приложимост в страната. Редът за лекуване с него е организиран с Наредба № 10/17.11.2011 година на министъра на опазването на здравето, според която с позволение на Изпълнителната организация по медикаментите единствено лечебни заведения за болнична помощ могат по специфичен ред да получават неразрешени за приложимост в страната лекарствени артикули.

По експертен път е открито, че повода за гибелта на момчето е остра дихателна и сърдечно-съдова непълнота, настъпила вследствие на развилата се малигнена хипертермия. Неблагоприятният излаз е настъпил от вродено генетично ензимно заболяване, предизвикано от инхалационната упойка. По делото е признато, че при потърпевшото дете не са били налични данни за генетична предразположеност. Разпитаните специалисти и очевидците с опит в анестезията са безапелационни както в това, че употребяваният анестетик „ Севоран “ е най-хубавото средство („ златен стандарт “) за слагане под обща упойка в детска възраст, по този начин и че няма биохимично проучване, което да покаже предразположението на пациента към малигнена хипертермия и че болестта е необичайност, което за България не е наложило основаването на организация за проучване и лекуване.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР