За следващата година е предвидено 1,5 млн. лв. за стипендии

...
За следващата година е предвидено 1,5 млн. лв. за стипендии
Коментари Харесай

МОН ще мотивира децата към инженерни науки

За идната година е планувано 1,5 млн. лева за стипендии на възпитаници, които се образоват в дуална форма.

" Дуалната форма на образование би трябвало да се уголемява. За идната година сме дали своят вот такива средства за стипендии на възпитаници, които са включени в дуална форма на образование. Предстои да се започва план, който ще приготвя спомагателни условия за разширение на дуалната форма на образование ", уточни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция " Ценности и обучение ".

Разработваме планова тактика за възпитателната работа, само че желаеме да предизвикваме диалог по нея, сподели Вълчев. Образователният министър посочи, че се надява по време на дебатите да се откроят наборите от полезности, в които желаеме да възпитаме децата си, кои са инструментите и по какъв начин изобщо отделяме време за възпитателни действия.

" В плана се залага да възпитаме децата в приемливост, почитание, нравствени и патриотични полезности. Стратегията е засегнала и трудовото образование, дисциплинираност и отговорност ", разяснява Вълчев.

" Нашата цел е да мотивираме повече деца да се включат в техническо-професионално обучение с инженерно-технически специалности в системата на висшето обучение ", сподели още министърът.

" Образователната промяна в дуалното и професионалното образование би трябвало да продължи със стъпките, които сме приели, само че в по-ускорена форма. В момента вършим преструктуриране на приема. Догодина формулата за преструктуриране ще бъде от профили и специалности, свързани с предмети като математика, естествени науки и техника. Нашата цел е да мотивираме повече деца да се включат в техническо-професионално обучение с инженерно-технически специалности в системата на висшето обучение ", уточни той.

Според него в тези сфери ще бъде най-големият предстоящ дефицит на фрагменти. " Най-голямата загуба ще бъде, в случай че не подсигурим експерти. Добрата вест е, че се усилва броят на учениците и паралелките в дуална форма на образование ", изясни просветителният министър.

Той уточни, че скоро са били направени и законови промени, които да облекчат дуалната форма на образование.

" Надявам се, че ще продължи този политически консенсус за разширение на тази просветителна форма. Тя дава благоприятни условия да върнем част от изгубената известност на професионалното обучение. Днес пазарът на труда ни споделя, че позициите, които изискват професионално-техническо обучение ще бъдат тези с най-голям растеж на приходите, с най-голямо търсене и ние би трябвало да създадем всичко допустимо да мотивираме повече деца да се включат в това обучение ", сподели той.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obrazovanie/2018/11/19/mon-shte-motivira-decata-kym-injenerni-nauki.394017
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР