За шеста поредна седмица евангелисти излязоха на мирен протест с

...
За шеста поредна седмица евангелисти излязоха на мирен протест с
Коментари Харесай

Новият закон за вероизповеданията е атакуван от църковни сдружения

За шеста поредна седмица евангелисти излязоха на кротичък митинг с шествие против Закона за вероизповеданията, съобщи кореспондент на БГНЕС. За разлика от предните пъти, в неделния обед пред Народното събрание се бяха събрали не повече от 50 души.
Протестиращите направиха шествие със спирки за молитва пред Народното събрание, президентството, НДК и постройката на Европейската комисия.
Вярващите за следващ път обявиха, че нямат за цел да смъкват кабинета на Бойко Борисов, а да имат опцията свободно да изповядват религията си.
Според новия законопроект, вероизповеданията се разделят на такива над 1% и под от самоопределилите се религиозно жители при последното броене през 2011 година Редица текстове са атакувани освен от евангелистите, само че и от представители на други вероизповедания.
На няколко места по света, хора са наложително принуждавани и разпитвани защо се
Искаме свободно да вървим в неделя на богослужения без да се озъртаме дали някой ни следи, дали ще бъде задържан поради песните, които пеем, проповедта, която изнасяме. Свободно общество сме и сме пред Народното събрание да го защитим, съобщи пред протестиращите заместник-председателят на Обедините евангелски църкви Владимир Райчинов. От изказването му стана ясно, че откакто законът е минал на първо четене в пленарна зала, Народното събрание е атакувано от над 30 гневни мнения, написани от правозащитни групи, сдружения от църкви и обособени жители.
Скандалните промени, съгласно протестиращите, са дузина като една от тях вкарва възбрана за осъществяване на богослужебна активност отвън храм или избрана за това постройка.
Райчинов счита, че доста от измененията, които са импортирани още май месец и осъвременени през октомври и ноември връщат страната в едни тъмни времена. „ Време на тоталитаризъм, време, в което страната се намесваше в живота на църквата. Нашето разбиране е, че църквата би трябвало да е настрана от страната – тя не би трябвало да се меси в делата на страната и обратното”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР