За шеста поредна година днес в страната ще се проведе

...
За шеста поредна година днес в страната ще се проведе
Коментари Харесай

С хитовата постановка Дебелянов и ангелите, Пловдив отбелязва Нощта на театрите

За шеста поредна година през днешния ден в страната ще се организира Нощ на театрите – част от платформата Европейска Нощ на театъра.
В тазгодишното издание Драматичен театър-Пловдив ще показа спектакъла, който покори сърцата на публиката и театралната колегия и се трансформира в безспорното театрално събитие на годината – „ Дебелянов и ангелите “ с режисьор Диана Добрева.

През 1916-та годинна подпоручик Дебелянов отпътува на фронта, като и до през днешния ден остават пророческите му думи: " Аз отивам да извърша патриотичния си дълг и зная, че няма да се върна; ще блесна като звезда и ще угасна ".
Александър Секулов е създател на текста на постановката, въодушевена от книгата на проф. Валери Стефанов „ Слепия градинар “. Поетичният театър наблюдава последните дни на Дебелянов на Южния фронт по време на Първата международна война.
Пиесата демонстрира играта на ориста, която се случва с Дебелянов – изцяло нелогичните повратности, през които минава поетът в последните дни от живота си преди да загине като 29 годишен никому прочут боец – без лична книга, единствено с няколко обособени незнайни стихотворения по вестници и списания. Четири години по-късно ще излезе пост-мортем и първата стихосбирка на Дебелянов, откъдето стартира и неговата изумителна известност. "
Toва не е биографичен театър – той не се занимава с живота на Дебелянов. Този театър е за конфликта на поета с войната и по какъв начин един стихотворец стои посред подобен международен безпорядък, по какъв начин го възприема, по какъв начин минава през него. " – изясни при представянето му режисьорът Диана Добрева.

Именно на 100-годишния празник от края на войната, който светът означи преди дни, е отдадено и съботното зрелище на пловдивската натрупа. В представлението вземат участие актьорите Ненчо Костов, Добрин Досев, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Никола Орешков, Тодор Дърлянов, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Петър Тосков, Мария Генчева, Мария Сотирова, Радина Думанян и Патриция Пъндева.

След края му театърът кани феновете на „ Куфарчето “ във фоайето на театъра, където ги чакат многочислени изненади.
Приятен свършек на Нощта на театрите са музикалната стратегия и кулинарните изкушения в новооткритото стилно заведение thEATre в двора на театъра. Зрителите ще се насладят на музикалните осъществявания на очарователната Александрина Александрова (вокал) и Явор Милчев (китара), а в по-късните часове зад пулта ще застане DJ Stephane Love.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР