За шест археологически обекти в страната правителството се похвали, че

...
За шест археологически обекти в страната правителството се похвали, че
Коментари Харесай

Шест археологически обекта си поделят 1.8 млн. лева

За шест археологически обекти в страната държавното управление се похвали, че отпуска 1.8 милиона лв..

Става дума за Античния град „ Хераклея Синтика “, който ще получи през община Петрич 400 000 лв.. Обектът е един от най-посещаваните - преди пандемията туристи от над 60 страни постоянно пътуваха от целия свят, с цел да го прегледат.

Императорските терми в римския град Рациария ще са вторият обект, който ще получи по бюджета на община Видин 300 000 лв. за археологически изследвания и теренна консервация. Рациария е най-големият център на римската просвета в Северозападна България, който е ситуиран на 800 дка.

Следващият в листата е скалният древен и феодален град Перперикон, който със Средновековната цитадела Вишеград ще би трябвало да си подели, през община Кърджали, 450 000 лв. за консервация. А античният и феодален град Мисионис ще бъде ощастливен с 300 000 лв. през община Търговище.

В праисторическия солодобивен градски център Провадия-Солницата, който е неповторимо място в света, удостоверение за времето, когато солта е била разменната валута, ще бъдат вложени 350 000 лв. през Българска академия на науките, с цел да се продължат дейностите по археологическото изследване, възстановяване и социализиране на обекта.

Извън археологическите обекти държавното управление зарадва и град Разград, където през Българската православна черква ще бъдат вложени 100 000 лв. за доизграждане на храма „ Св. Цар Борис – Михаил Покръстител “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР