За седма поредна година Медицински университет Врарна ще отбележи Световния

...
За седма поредна година Медицински университет Врарна ще отбележи Световния
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за сънна апнея хора започва днес във Варна

За седма поредна година Медицински университет Врарна ще означи Световния ден на съня /17 март/ с безвъзмездни диагностични прегледи на хора с проблеми със съня. Консултациите ще се правят от мултидисциплинарен екип в сънната лаборатория на Университетския медико-дентален център на МУ-Варна. Прегледите ще се реализират от 13 март до 1 април в кабинет 114. Необходимо е авансово записване на телефони 0882 413 456 или 052 677 299 . Инициативата е взаимно с Българското сдружение по Обструктивна сънна апнея и хъркане и Световната сънна асоциация.

Целта на прегледите е да се открият аргументите за неналичието на здравословен и първокласен сън. Те могат да бъдат свързани с нарушавания на дишането, с обструктивна сънна апнея, нарколепсия, хъркане, инсомния или други проблематични положения като медицински или психически разстройства, посочи проф. доктор Марио Милков - оториноларинголог, специалист по медицина на съня и дълготраен основател на безплатните профилактични прегледи във връзка Световния ден на съня.

Според експертите едно от най-честите разстройства е обструктивната сънна апнея, която се изявява с разнообразни дихателни нарушавания. Леките й форми могат да се лекуват след консултация със експерт по дентална медицина. В сънната лаборатория на Университетския медико-дентален център се правят целогодишни прегледи за нарушавания на съня. Проф. Милков добави, че на пациентите се вършат проби с полиграф, а при нужда от спомагателни проучвания, се насочват за обзор с полисомнограф.

Последиците от некачествения сън могат да са незначителни първоначално, само че съществени със задълбочаването на казуса. Като образец лекарите показват нарасналата дневна унесеност, която нарушава здравето и качеството на живот. Профилактичните прегледи са наложителни освен за хора с проблеми със съня. От няколко години Университетския медико-дентален център на МУ-Варна прави съвещания и за професионални водачи. При тях неналичието на първокласен сън може да докара до проблеми с осъществяването на ежедневните задължения, да засегне вниманието и концентрацията и да докара до рисковото заспиване по време на път. Лошият сън може да провокира и увреждане с резултат, сходен на алкохолната интоксикация.

Световният ден на съня обръща внимание на качествения сън за физическото, прихическото и общественото благоденствие. Най-важните изгоди от съня са, че той оказва помощ на паметта и имунното здраве, поддържа енергийните равнища в тялото и обновяването на клетките. Всяка година на 17 март по света се организират начинания, които обръщат внимание на съня като една от основите на здравето, сходно на храненето и двигателната интензивност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР