За седма поредна година Институтът за пазарна икономика представя изданието

...
За седма поредна година Институтът за пазарна икономика представя изданието
Коментари Харесай

Регионални награди 2018: коя област в какво е добра

За седма поредна година Институтът за пазарна стопанска система показва изданието „ Регионални профили: индикатори за развитие” – единственият по рода си сборник на районното развиване в България. Регионалните профили, както е по-известно изданието, се трансформира в безспорна запазена марка на Института за пазарна стопанска система.

През 2016-2017 година стопанската система на страната форсира растежа си до близо 4% годишно, като всички области без изключение означиха растеж на благосъстоянието и стандарта на живот, измерени посредством Брутният вътрешен продукт на човек от популацията, заплатите на работещите и приходите на семействата. Докато в предходните години на възобновяване на стопанската система след рецесията от 2009 година позитивните процеси обхващаха единствено част от областите, то в последните две години икономическото раздвижване се разпростря по територията на цялата страна.

И в тазгодишното издание най-високите оценки както за икономическото, по този начин и за общественото развиване са за столицата. Проследяването на представянето на обособените районни данни в другите категории обаче демонстрира, че редица други области заслужават самопризнание за развиването на една или друга сфера от икономическия и обществен живот. Вижте по-долу кои области се открояват като добър образец в обособените категории и за какво.

Доходи и стандарт на живот: Пловдив, Габрово

През 2016 година Пловдив бележи 10%-тен растеж на Брутният вътрешен продукт на човек и 9%-тен растеж на заплатите. Предвид това, че през 2017 година приходите в региона нарастват с цели 16%, най-вероятно и 2017 година е била доста мощна за локална стопанска система. Същевременно област Габрово реализира най-високия растеж на приходите в страната – 21% по отношение на 2016 година и за поредна година демонстрира устойчиво нарастване на заплатите и Брутният вътрешен продукт на човек от локалното население. Това води и до внезапно стесняване на бедността в региона, изравнявайки оценките на Габрово със столицата.

Пазар на труда: Стара Загора

През 2017 година в региона се следи съществено развиване на пазара на труда. Икономическата интензивност на локалното население отбелязва забележителен растеж и за първи път през последните пет години още веднъж е над междинната за страната, достигайки 72% при 71% в страната. Заетостта се покачва рекордно, както за региона, по този начин и за страната през последната година. Увеличението е с 9 п.п. за региона и коефициентът доближава стойност от над 70% при междинен 67% в страната. Безработица в региона също понижава доста до под 3% или двойно по-ниско от междинната за страната (6%). Доброто развиване на пазара на труда е подкрепено от удобната просветителна конструкция на работната мощ.

Инвестиции: Бургас
Бургас остава измежду областите с най-високо равнище на бизнес и капиталова интензивност в страната. Броят на нефинансовите предприятия доближава 73 на хиляда души от популацията в региона през 2016 година при приблизително 57 предприятия на хиляда души в страната. Относителният размер на задграничните директни вложения по отношение на популацията продължава да е над междинните за страната равнища, а усвояването на европейски средства нараства устойчиво.
Инфраструктура: Шумен
Гъстотата на пътната и железопътната мрежи в област Шумен е по-висока от междинната за страната. Шумен е и региона с най-голям дял на автомагистралите и първокласните пътища в пътната мрежа – 36% (при 19% приблизително в страната). Този индикатор предопределя относително високото качество на пътищата в региона. През 2017 година делът на пътната настилка в положително положение е 54% при приблизително 40% общо за страната. Част от стартирана нова права на Автомагистрала „ Хемус” е в границите на региона, тъй че в идващите издания тези индикатори за област Шумен евентуално ще са още по-високи.
Данъци и такси: Монтана, Кюстендил, Видин
Усредненото равнище на локалните налози и такси в общините на областите Монтана, Кюстендил и Видин е доста по-ниско от междинното в страната и през 2018 година, което е типично за догонващите области. Особено огромни разлики сред междинните равнища за страната и общините в трите области се следят във връзка с данъчни ставки върху търговията на дребно, транспортните средства, недвижимите парцели на юридическите лица.
Администрация: Ловеч, Добрич, Търговище
Общините в областите Ловеч, Добрич и Търговище получават високи оценки по едно и също време при оценката за прозрачността на тяхната работа на фондация „ Програма Достъп до информация” и при самооценката си за развиването на електронното държавно управление и услугите на „ едно гише”. Положително развиване в тях се следи и във връзка с включването на териториите им в кадастралната карта. През 2017 година покритието на кадастъра обгръща над половината от територията на тези области при 1/3 приблизително за страната.

СОЦИАЛНО РАЗВИТИЕ

Демография: Сливен, Варна
Демографската картина в област Сливен остава една от най-благоприятните в страната и през 2017 година главно с помощта на относително високата раждаемост. Коефициентът на натурален приръст е вторият най-голям в страната (след този в София), макар че и той е негативен, както в цялата страна. Изселването от региона продължава да е относително високо, само че Сливен остава региона с най-младо население. Област Варна пък е измежду дребното области в страната, в която заселването е по-високо от изселването и коефициентът на машинален приръст е позитивен и през 2017 година. Варна е и измежду областите с най-голям дял на градското население.
Образование: Смолян
Област Смолян продължава да е отличник в областта на образованието поради високите оценки на локалните възпитаници на матурите и задържането на възпитаници и учители в просветителната система. Смолян остава региона с най-нисък дял на второгодниците и отпадналите от главното и междинното обучение и с най-голям условен брой на предавателите в главното и междинното обучение.
Здравеопазване: Плевен
Осигуреността на региона с лекари е доста по-висока от междинната за страната както във връзка с общопрактикуващите лекари, по този начин и що се отнася до лекарите от водещите специалности. Плевен остава и региона с най-голяма леглова база в страната – 8,8 кревати на хиляда души в многопрофилните лечебни заведения при 4,9 кревати на хиляда души в страната. Сравнително високият брой на лекари и кревати в локалните лечебни заведения изяснява за какво точно Плевен е измежду областите (само след Пловдив) с най-голям условен брой на миналите за лекуване заболели – 353 на хиляда души при 242 на хиляда души в страната през 2017 година. Големият брой на лекуваните заболели подсказва, че и хора от други области търсят здравни грижи в област Плевен.
Сигурност и правораздаване: Кърджали, Силистра
Често в по-малките и стопански догонващи области записаните закононарушения са относително малко, а правораздаването – релативно бързо. Кърджали е региона с най-нисък условен брой на записаните закононарушения против личността и собствеността – 5 на хиляда души при 13 на хиляда души за страната през 2017 година. Силистра също е измежду областите с релативно невисок брой на записаните закононарушения, а разкриваемостта им е измежду най-високите (63% при 45% в страната). Пеналистите в окръжните съдилища в Кърджали и Силистра са измежду едва натоварените, което води и до относително бързо правосъдие. Делът на висящите каузи в Силистра е над двойно по-нисък от междинния за страната.
Околна среда: Перник, Хасково
Сравнително високата урбанизация на област Перник изяснява високия дял на популацията в селища в социална канализация и достъп до канализация, обвързвана с пречиствателни станции за отпадъчни води през 2016 година. Замърсяването на въздуха с въглероден диоксид в област Хасково пък е двойно по-ниско от междинното за страната. В атмосферата на региона са изхвърлени 127 тона нездравословни излъчвания на кв. км при 281 тона нездравословни излъчвания на кв. км в страната. И двете области се отличават със относително невисок условен размер на формираните битови боклуци по отношение на популацията.
Култура: Велико Търново
Богатото историческо и културно завещание за поредна година слага Велико Търново измежду областите с най-интензивен културен живот. През 2017 година региона е на второ място (след Габрово) по брой на визитите в локалните музеи (2 057 на хиляда души при 722 на хиляда души в страната) и преди всичко по брой на визитите в библиотеките (2 438 на хиляда души при 604 на хиляда души в страната).

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР