За сделка между Lufthansa и Air Berlin стана дума още

...
За сделка между Lufthansa и Air Berlin стана дума още
Коментари Харесай

Lufthansa купува част от активите на фалиралата Air Berlin

За договорка сред Lufthansa и Air Berlin стана дума още при първите часове след банкрута на втората

© Hannibal Hanschke Още по тематиката
Британската самолетна компания Monarch банкрутира

Правителството и управлението на компанията работят по прибирането на 110 хиляди жители отвън страната
2 окт 2017
Твърдо приземяване за самолетните компании от Персийския залив

Икономическата и политическата обстановка на Арабския полуостров усложнява работата на превозвачите
7 сеп 2017 Германската самолетна компания Lufthansa разгласи, че ще закупи част от към този момент банкрутиралата конкурентна Air Berlin, написа Reuters. Новината бе обявена от изпълнителния шеф на компанията Карстен Шпор. " Днес е крайъгълен камък в историята на Lufthansa и Берлин. ", сподели той. За договорката се говореше още от момента, в който Air Berlin подаде документи за отбрана от банкрут през август. Lufthansa съобщи рано интереса си към активи на Air Berlin, която не съумя да излезе на облага през последното десетилетие и прибегна към банкрут. През септември компанията разгласи, че диалозите за закупуване на разнообразни елементи от бизнеса с Lufthansa и английската easyJet ще продължат до 12 октомври.

В момента самолетите на Air Berlin не престават да летят, откакто компанията взе заем от държавното управление, посредством който да извърши оставащите си отговорности към пасажерите. Източник, непосредствен до договорката, разяснява, че Lufthansa ще закупи районната авиолиния на Air Berlin LG Walter, както и авиолинията Niki. Най-голямата немска авиогрупа евентуално ще закупи и някои от самолетите на Air Berlin.

Операциите, с които Air Berlin може а се раздели, включват и места на летищата Тегел и Дюселдорф. EasyJet, която към този момент има база на летището Шьонефелд в Берлин, може да закупи 27 до 30 самолета на Air Berlin. Сделката сред двете компании обаче не е доказана, какъвто е случая с Lufthansa и Air Berlin, и по-рано през седмицата се появиха клюки, че тя може да пропадне.

Бърза договорка

Според думите на Шпор, упованията в Lufthansa са, че договорката с Air Berlin ще мине безпроблемно през утвърждението на регулаторните органи на Европейския съюз и тя ще бъде приключена до края на годината. Акциите на Lufthansa се подвигнаха с 3% след изказването на Шпор, както и положителна реакция от страна на анализаторите. Bernstein Research подвигнаха упованията си за акциите на Lufthansa до края на годината. Според анализаторите, договорката с Air Berlin ще вдигне годишната облага на дъщерната си Eurowings със 70 до 90 млн. евро в средносрочен проект.

Анализаторите от HSBC подвигнаха целевата цена на акциите на Lufthansa от 25 на 29 евро, като сега една акция на компанията се търгува за малко над 25 евро. Причината, с изключение на договорката с Аir Berlin, е и ново съглашение с профсъюза на водачите, оповестена също през тази седмица.

Последните полети на Air Berlin

Аir Berlin ще направи последните си полети по-късно през този месец, след което ще спре дейните си интервенции. Така компанията поставя завършек на едно турбулентно лято за европейските превозвачи. Освен Air Berlin, компликации и изпитва и националния транспортьор на Италия Alitalia, както и английската авиолиния Monarch. Monarch спря интервенциите си внезапно, без мостов заем, който да покрие разноските, какъвто бе случая в Air Berlin, поради което 100 хиляди жители на Англия бяха оставени отвън границите на страната и бяха прибрани с изключителни способи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР