За съжаление все още няма никаква реакция на отвореното ни

...
За съжаление все още няма никаква реакция на отвореното ни
Коментари Харесай

Ако 1/3 от сестрите над 65 години напуснат, половината болници ще останат без персонал

За страдание към момента няма никаква реакция на отвореното ни писмо по отношение на дефицита на медицински сестри, а казусът не е от през вчерашния ден. Повече от 10 години сигнализираме и ръководещите, и обществеността “. Това сподели пред Радио София ръководителят на БАПЗГ Милка Василева по отношение на, за незабавни ограничения във връзка с експертите по здравни грижи.

По думите й дефицитът на 30 000 медицински сестри и повече от 4000 акушерки демонстрира, че българското опазване на здравето е в колапс и е застрашена националната сигурност. „ Това са едни планирани числа, тъй като в нашата здравна система царува безпорядък. На места за медицински сестри се назначават и акушерки, и фелдшери, даже лаборанти, което е изрично погрешно и нелегално “, сподели още Милка Василева.

Председателката на БАПЗГ разяснява и нараствания бюджет на НЗОК, като акцентира, че от Асоциацията се надяват по-високите цени на клиничните пътеки да накарат работодателите да дефинират заплатите заслужено и по правила. „ Крайно време е да спрем да приказваме единствено за заплати, тъй като експертите по здравни грижи напущат специалностите и заради липса на обикновено почитание, заради липса на правила и заради липса на стандарти. Парите са доста значим фактор, само че би трябвало да бъдат усъвършенствани и доста други неща в нормативната база, с цел да имат мотивация младежите да изберат нашите специалности и да останат в България “, сподели тя.

Милка Василева означи още, че синдромът на изпепеляването е все по-съпътстващ специалността и даже протестни дейности биха ги затруднили доста. „ Надяваме се ръководещите да осъзнаят, че на следващия ден, в случай че 1/3 от сестрите, които са над 65-годишна възраст, изоставен системата, половината от лечебните заведения ще останат без медицински личен състав “, сподели още тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР