За разлика от Румъния, тази година България успешно се справи

...
За разлика от Румъния, тази година България успешно се справи
Коментари Харесай

Дариткова: Груповият имунитет предпазва и тези деца, които имат медицински показания за отказ от имунизации

За разлика от Румъния, тази година България сполучливо се оправи с предизвикването Морбили, като не допуснахме да се стигне до зараза. Това сподели в предаването на Хоризонт " Преди всички " ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето доктор Даниела Дариткова.  Тя акцентира, че през 2010 година е имало 24 000 заболели, най-вече в гетата.
Комисията по опазване на здравето е хазаин на кръгла маса за ваксинопредотвратимите болести. По мотив настроенията срещу имунизациите в обществото Дариткова съобщи:

Трябва да заявяваме уверено, че профилактиката е една от главните благоприятни условия за по-добро здраве и качество на живот. Затова и упоритостта ни е да реализираме в действителност обезпечен обсег, който да понижи риска и да сътвори по този начин наречения " колективен имунитет " - да реализираме това, което Европейският съюз и Световната здравна организация ни поучават -  покритие над 95 %.В България, през последните години, в действителност имаме един добър междинен обхват за главните болести, които са ваксинопредотвратими. Например, за туберкулоза той е 96,6%, за Хепатит - Б е 93,7%, за дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит - 92,1%, за пневмококови инфекции - 91,9 %, а за морбили, паротит и рубеола 93,1 %. Всичко това, несъмнено, не трябва да ни успокоява, тъй като задачата ни е да реализираме над 95 %, с цел да имаме сигурна отбрана на обществото. Разбира се, през днешния ден ще се обсъдят и провокациите, които стоят пред опцията да се уголемяват ваксиналните стратегии на страните, провокациите, които касаят сезонните болести...По мотив настроенията в обществото срещу имунизациите Дариткова уточни, че лекарите би трябвало да убеждават родителите за изгодата от ваксините 

Всички би трябвало да осъзнаваме, че основаването на задоволителен колективен имунитет защищава и тези деца, които имат съществени болести и при които имаме медицински показания за отвод от имунизации. Решавайки какво вършим със личното си дете, съзнавайки, че то живее в общество, ние би трябвало да носим и отговорността за детето, примерно, болно от някакво онкологично заболяване, на което не се вършат ваксини и на което, предавайки му инфекциозно заболяване, можем да рискуваме живота му. Всички тези обстоятелства би трябвало деликатно да се разискват. Уважавам мнението на родителите. Аз самата върша ваксини, тъй като съм практикуващ доктор, и педиатър и знам какъв брой е комплицирано и каква отговорност имат лекарите за това...
Дариткова ще се срещне и с шефа на Европейския мониторингов център за опиати и наркомании Алексис Гусдийл: 
Ще търсим дружно решение за намирането на по-добър интегриран метод за понижаване търсенето на наркотични субстанции. Доста са провокациите, които стоят пред България сега. Търсим метод за справяне и смяна на Закона за здравето за разпространяването на пушенето на наргиле. Търсим метод и за въвеждане на проби за приложимост на психоактивни субстанции. Всичко това в подтекста на европейския метод ще бъде доста значимо, тъй като Европейският мониторингов център има за цел освен да дава справедлива информация за настоящото положение, само че и най-хубавите експертни рекомендации.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР