За разлика от предходните 3 години, когато ВиК-Пловдив е на

...
За разлика от предходните 3 години, когато ВиК-Пловдив е на
Коментари Харесай

Трудната година на ВиК-Пловдив: 9 млн. задължения и 1 млн. загуба дотук

За разлика от предходните 3 години, когато ВиК-Пловдив е на облага, за първите 6 месеца на 2022 година е на загуба от над 1 млн.лв. Над 6 млн.лв. са отговорностите на сдружението за ток и още 2,5 към други снабдители и институции. Дружеството среща съществени проблеми с остарялата водопреносна мрежа и честите повреди по нея, която няма изгледи да бъде изцяло сменена скоро
Шейсет е основно число за ВиК-Пловдив. Толкова е междинната възраст на тръбите по преносната мрежа на сдружението да вземем за пример. Не е случайност, че толкоз са и загубите на вода, регистрирани за 2021 година - близо 60%. Възможно ли е сдружение, което губи близо две трети от продукта си преди да го достави, да е в положително положение?

Отговорите на ВиК оператора на въпросите на " Капитал Пловдив " демонстрират, че в случай че в минали години това е било допустимо, през тази към този момент не е. Към ноември неплатените отговорности на общественото сдружение са към 9 млн.лв., а към края на първите шест месеца на 2022 година то регистрира загуба от над 1 млн.лв. макар получените държавни финансови обезщетения. Една от главните аргументи за това, отвън трагичното положение на мрежата, е цената на тока. В Пловдив цялата вода се подава не гравитачно, а през електрически захранвани помпи от реката, което е извънредно скъпо упражнение, когато електрическата енергия се подвига.

Преди няколко месеца шефът на сдружението инж. Огнян Кулишев даде увещание пред регионалния шеф на Пловдив Ангел Стоев, че финансовото положение на водния оператор е положително и че градът няма да остане без вода. Отговорите обаче демонстрират, че обстановката не е розова.
Реклама
Проблемът е, че това е сдружението, което дава отговор за осъществяването на огромни водни планове като реорганизация на водната мрежа в шест общини в региона (сред които и Пловдив и нейният Южен обходен колектор). Там обаче осъществяването в период остава под въпрос, а дълготрайни решение за справяне с проблемите липсват. Тежката година на ВиК Пловдив След интервал от три години, в които сдружението е на облага (635 хил.лв. през 2019 година, 4 млн.лв. през 2020 година и 978 хил.лв. през 2021 г.), за тази година ситуацията е напълно друго в резултат на нарасналите цени за електрическа енергия. Към шестмесечието сдружението работи на загуба в размер на 1,8 млн.лв. Високите разноски водят и до неспособност за заплащане на отговорностите за ток на ВиК-Пловдив, които все още са 6,4 млн.лв., а тези към други снабдители и институции са в размер на 2,5 млн.лв.

Това се случва макар плануваните държавни финансови обезщетения, които по данни на сдружението за 2021 година са в размер на 6,7 млн.лв. и са получени през 2022 година

Странно, само че плануванаъа дотация за 2022 година е два пъти по-малка от тези за 2021 година - в размер на 3,2 млн.лв., което евентуално в допълнение ще затрудни ситуацията на сдружението. Картина с водни бои Проблемите на ВиК-Пловдив не са изолиран случай. Въпреки направената преди 2 години концентрация на ръководството във водния бранш със който да управлява всички сдружения,, ситуацията не наподобява се усъвършенства. Дори в противен случай.

Наред с финансовите провокации, главен проблем пред работата на водния оператор е остарялата преносна мрежа която постоянно се скапва.
Реклама
" Необходимостта от подмяната на етернитови тръбопроводи е извънредно наложителна. В осъществяване на нашата капиталова стратегия (в размер на 3,5 млн.лв.годишно), не е допустима подмяната на тръбопроводи в нужния мащаб, с цел да се отрази в намаление % на загубите. По този въпроси е нужна национална тактика ", изясняват в своите отговори още от ВиК-Пловдив.

Такива благоприятни условия обаче към този момент бяха основани на две равнища - по оперативна стратегия " Околна среда " и нейните 2 млрд.лв. и с финансиране от. Операторите в целия воден бранш обаче се сблъскват със съществени процедурни, кадрови и управленчески проблеми, които слагат под въпрос освен естественото им действие, само че и.

Проблемите се ускориха през последната година, през която, а закрепената цена на водата не може да компенсира това повишаване. Големите планове в и към Пловдив ВиК Пловдив е един от 15-те изпълнителя, натоварени с осъществяване на огромни планове по стратегия " Околна среда " в този програмен интервал. Проектът на сдружението е обвързван с реорганизация на ВиК системи на територията на шест общини - Пловдив, Карлово, Хисаря, Асеновград, Първомай и Стамболийски, чиято общо стойност е малко над 130 млн.лв. По множеството от по-малките планове се работи, като има и към този момент такива, които са осъществени (реконструкцията на водопровода в Стамболийски).

Най-голям дял от средствата - 81.4 млн.лв. са планувани за така наречен " " в границите на Пловдив. Въпреки че беше очакван да стартира първо напролет, а след това - през септември, на първия стадий от плана бе даден старт едвам на 11-ти октомври т.г. Очаква се той да завърши до края на 2023 година, а в това време да бъдат издадени разрешителни за другите 3 сектора и те да бъдат стартирани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР