За разлика от Коледа и Свети Валентин, датата на Великден

...
За разлика от Коледа и Свети Валентин, датата на Великден
Коментари Харесай

Кога е Великден 2023 и защо датата се променя всяка година?

За разлика от Коледа и Свети Валентин, датата на Великден (Възкресение Христово) се трансформира всяка година. Та по кое време е Великден през 2023г?

Първо да уточним, че Великден се чества на разнообразни дати в западното и източното християнство, а в някои години се случва да е на една и съща дата. Прочетете публикацията и ще разберете за какво.

В България, Великден 2023г. се пада в неделя, 16  април . На тази дата се отбелязва освен в България, само че и във всички православни страни. Разпети петък , именуван още Велики петък, се пада на 14 април.

През 2023г., Католиците означават Великден на 9 април , а петък, 7 април е Разпети петък за 2023.

Великденски пости , наричани още Велики пости или Света Четиридесетница, най-важния и нескончаем постен интервал в годината, стартира на 27 Февруари 2023г., незабавно след сирни заговезни , който се пада на 26 Февруари 2023г. и по този начин седем седмици до Великден. Последния ден от постите е съботата преди Великден. Ако се радвате на положително здраве, на Разпети петък не се яде и пие нищо, в това число и вода.

Последната седмица от земния живот на Исус Христос се назовава Страстна седмица или Велика неделя. Всеки от дните през тази седмица се назовава популярен – Велики понеделник, Велики вторник, Велика сряда, Велики четвъртак, Велики Петък (Разпети петък), Велика събота и в неделя е Великден (Възкресение Христово).

Прочети Още

“Осмото знамение на Света ” – Българската национална ария и танц

Почивните дни на Великденските празници през 2023г. са от 22.04 до 25.04.2023г.

Великденската почивка, „ пролетна почивка “, за учениците от I – XI клас е от –.–.2023 година – –.–.2023 година , а за XII клас от –.–.2023 година – –.–.2023 година

Православен Великден и Католически Великден

Всяка година Велик ден се пада на друга дата:

Година Западни Източни
2022 17 април 24 април
2023 9 април 16 април
2024 31 май 5 май
2025 20 април
2026 5 април 12 април
2027 28 март 2 май
2028 16 април
2029 1 април 8 април
2030 21 април 28 април

Табл.1 (Кога е Великден)

Как се дефинира датата на Великден?

Великден е „ преносим празник “, което значи, че датата му не е закрепена в календара, а вместо това се пресмята съгласно лунния календар, формализиран в църковните таблици с дати.

Начинът за определянето на датата на Възкресение Христово е еднакъв както за западната, по този начин и за източната черква.

Прочети Още

Магията на българската гайда

След първото пролетно пълнолуние, от понеделник до неделя е Страстната седмица ( Седмицата на страданията ), а в неделя е Великден.

Пролетното равноденствие  е на 20 март, 21:24ч. българско време. И по този начин, да вземем за пример: в случай че първото пролетно пълнолуние се пада на 6 април, идната седмица в неделя е Великден.

От къде идва разликата в датата за Великден при източните и западните Християни?

Разликата в датата на отбелязване на Великден сред Католическата черква и Православната черква идва от това, че православието, включително и Българската черква, съблюдават едно в допълнение условие, а точно да не съответствува Възкресение Христово с еврейската Пасха.

Пасхата нормално стартира в нощта на първото пълнолуние след пролетното равноденствие, като се изключи „ високосните месеци “, когато е второто пълнолуние, както през 2016г.

През 2023г. пълнолунието е на 6 април, което е и датата.

Когато това се случи, католици и протестанти празнуват Великден, а православието го отсрочва с един лунен месец (Лунният месец е синодичен интервал и се дефинира като време сред две поредни идентични етапи на луната).

50% е шанса да има пълнолуние в този интервал, ето за какво от време на време Великден се отбелязва на една и съща дата от западният и източноправославният свят.

Защо се боядисват яйца?

Според легендата, когато Исус бил възкресен, Мария Магдалина отишла при римския император, с цел да популяризира новината, като му подарила яйце като подарък. Императорът не повярвал на това, което тя му споделя и споделил, че в случай че това е истина и Исус е възкръснал, яйцето ще стане алено. Яйцето стана алено. Червеното съставлява кръвта на Христос и е най-важният цвят при боядисване на яйца.

Български обичаи и Великден

Всеки един от дните през Страстната седмица, по българската православна традиция, се отбелязва по друг метод:

  • През първите три дни се почиства дома, двора, икономически постройки и се къпят децата за здраве.
  • На Велики четвъртък се боядисват яйцата, като първото яйце се боядисва алено и се вършат разнообразни обреди – рисува се кръст на челото за здраве . След което се оставя встрани до идващия Великден, когато се хвърля в течаща вода, има вяра се,че по този начин изхвърляме всичко неприятно от вкъщи. Също по този начин, На Велики четвъртък не би трябвало да се работи.
  • На Разпети петък се посещава черква, като се минава под масата на плащаницата. Забранено е тъкането, преденето и другите женски занаяти.
  • През Великата събота се месят великденски хлябове, питка и козунаци.
  • Великден е седем дни, наречени Светлата седмица. След среднощ на Светлата събота, в продължение на 40 дни, православието се поздравява с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!

Обредните хлябове са неотменна част от традициите на Великден у нас. Обикновено са в кръгла форма с плетеници и в средата им се поставя аленото яйце. В България по традиция се прави в четвъртъка преди Великден.

Великденската история

Според Евангелията при изгрев слънце в първия Великден – на 3-ия ден след гибелта на Исус – дамите, които последвали Исус, разкрили, че огромният камък, блокиращ гробницата му, е бил отместен, а гробницата – празна.

Евангелието от Йоан (20.14-16) споделя по какъв начин Мария Магдалина се среща с Иисуса до гроба, само че първоначално не го разпознава, приемайки го за градинар.

Накрая осъзнавайки, че той в действителност е възкръснал от мъртвите, както беше заречен, че ще го направи, тя тича да заяви на учениците положителната вест.

Тези събития извършват пророчеството, че „ Човешкият Син би трябвало да бъде предаден на неверните хора, да бъде разпнат и три дни по-късно да оживее “. (Лука 24.7).

Други Великденски знаци

Великденският заек като знак е от преди разпространяването на християнската вяра. Традиционно заека се свързва с плодородието и изобилието, а в античните ритуали и вярвания – и с циклите на Луната.

През 18 век започва производството на шоколадовите яйца. Дървените яйца са известни от много от дълго време, а през 60-те години се продават и пластмасови яйца.  Яйцата на Петер Карл Фаберже са изработени от скъпоценни камъни и благородни метали.

Великден е празникът на възкресението на Исус Христос в християнската вяра. Яйцата са били обсъждани като античен знак на плодородието, до момента в който пролетта се счита, че носи нов живот и прераждане.

Топ 10 забавни обстоятелството за Великден, които може да сте пропуснали

  • Една трета от популацията на света чества Великден.
  • Великден има преносима дата от 325 година сл. Хр.
  • Учените считат, че първият Великден е бил на 5 април.
  • Най-скъпото великденско шоколадово яйце в света коства 10 000 $.
  • 80% от закупените към Великден зайци се оказват изоставени.
  • Танците на Великден са неразрешени в Германия. Правилата се разграничават в 16-те провинции на Германия, като Берлин е най-либералният: там възбраната е в действие единствено от 4 сутринта до 21 часа на Разпети петък
  • Най-големият великденски заек тежи почти 3,014 тона . Това зайче счупи международния връх на Гинес за най-големия, стабилен, шоколадов великденски заек през 2010 година След завършването му той беше разчупен и дарен на благотворителни организации.

Често задавани въпроси

Как се дефинира Великден?
Великден е преносим празник и се пресмята съгласно лунния календар. След първото пролетно пълнолуние, от понеделник до неделя е Страстната седмица, а в неделя се пада Великден. Например: в случай че първото пълнолуние се пада на 16 април, идната седмица в неделя е Великден.
Кога се боядисват яйцата за Великден?
В наши дни великденските яйца се боядисват единствено два дни – във Велики четвъртък или във Велика събота.
До по кое време са великденските пости?
Последния ден от постите е съботата преди Великден – непоколебим пост . Ако нямате проблеми със здравето, на Разпети петък  не се яде нищо , не се пие и вода.
Кога се обикаля църквата на Великден?
Точно в среднощ, съботата преди Възкресение Христово, църквата се обикаля за здраве. Вървим със свещ в ръка и три пъти обикаляме храма, тъй като число три е израз на света троица. И не се тормозете в случай че ви загасне свещта. Това не значи, че сте неверни. Църквата се обикаля освен в нощта на събота против неделя, само че и на Разпети петък.

таг: по кое време е великден, католически великден, по кое време се чества великден, православен великден

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР