За разлика от други части на българската икономика търговските вериги

...
За разлика от други части на българската икономика търговските вериги
Коментари Харесай

Търговският сектор се готви за еврото

За разлика от други елементи на българската стопанска система комерсиалните вериги резервират своята „ добра форма “, оптимистични настройки и напредват в подготовката за въвеждането на еврото.

Това стана ясно по време на събитие, проведено от Сдружението за съвременна търговия (СМТ), в границите на което бе показано и национално изследване на бизнес средата в България– Bulgarian Business Climate Index (BBCI). То е изпълнено от организация ЕСТАТ измежду ръководители на 600 български компании.

При близо 1/3 от фирмите в бранш „ Търговия “ приходите порастват, за 51% остават същите, а 20% регистрират по-ниски проходи от активността си.

Според резултатите 94% от компаниите за търговия настояват, че са в положително или най-малко в приемливо положение. 13% от мениджърите в бранша споделят, че положението на бизнеса им се е влошило предходното тримесечие, а 9% чакат то да се утежни занапред. Предприятията в риск от комерсиалния бранш са 11%.

Според интервюираните главните преимущества на фирмите от комерсиалния бранш пред съперниците им са качеството на стоките и/или услугите, и уменията на личния състав - това е мнението на надлежно 44% и 42% от мениджърите. 37% считат, че цените и стоките им са по-добри от тези на съперниците.

Макар да е тематика с висока доза неустановеност за бизнеса, фирмите от сектора към този момент последователно се приготвят за въвеждането на еврото в страната.

“Компаниите членове на сдружението са доста напреднали в своята подготовка “, сподели изпълнителният шеф на Сдружението за съвременна търговия Николай Вълканов, съобщи БТВ.

Имаме вътрешни проекти, графици, само че всичко това, с цел да има смисъл като старания, сила и разноски, би трябвало да бъде подплатено от старания на страната в тази посока. Ние обаче виждаме, че страната не работи с това движение, с което чака бизнесът, с цел да има предвидима рамка за безболезнено въвеждане на еврото и от страна на жителите “.

Несигурността към графика за въвеждане на еврото в България обаче генерира разноски за фирмите, които харчат, с цел да бъдат в подготвеност за смяната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР