За проекти от общ интерес за Европейския съюз, които ще

...
За проекти от общ интерес за Европейския съюз, които ще
Коментари Харесай

ЕК ще финансира само проекти за чиста и на достъпна цена енергия

За планове от общ интерес за Европейския съюз, които ще се финансират от Брюксел, ще се смятат единствено тези, които способстват за понижаване на парниковия резултат и ще подсигуряват предложение на сила на налични цени, реши Еврокомисията в петък. В същото време Европарламентът одобри резолюция, която очерта тактика за запазване на сила посредством домашни и автомобилни акумулатори, както и за развиването на планове за потреблението на така наречен зелен водород, създаван от възобновими източници.

Според Европейска комисия страните членки би трябвало да съхраняват шест пъти повече сила, в сравнение с сега, с цел да реализира Европейски Съюз нулеви чисти излъчвания на парникови газове до 2050 година Затова законодателството за трансевропейските енергийни мрежи ще бъде преразгледано още тази година. От Брюксел напомнят, че регламентът за тях е от 2013 година, преди да бъде признато Парижкото съглашение за понижение на парниковите излъчвания.

Съгласно Регламента за трансевропейската енергийна мрежа (TEN-E), Европейска комисия дефинира най-важните предпочитани енергийни планове в границите на Европейски Съюз, тъй че тези планове да могат да се възползват от опростени разрешителни и правото да аплайват за европейско финансиране от Механизма за свързване на Европа.

Повечето планове имат за цел да обезпечат гладко снабдяване на електричество и газ до всички елементи на Европейски Съюз, посредством премахване трансгранични пропуски в енергийната мрежа и увеличение на локалния потенциал за предпазване.

За да се подсигурява, че плановете, включени в идващия лист на планове от общ интерес, са в сходство с уговорките на Европейски Съюз в региона на климата, евродепутатите приканват Европейска комисия да предложи преходни насоки. Според тях са нужни нови решения за предпазване на слънчева и вятърна сила за непрекъснатост на доставките.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР