За преразглеждане на концесионния договор за летище Бургас и за

...
За преразглеждане на концесионния договор за летище Бургас и за
Коментари Харесай

Да бъде преразгледан договорът за летище Бургас

За преразглеждане на концесионния контракт за летище " Бургас " и за клаузи в контракта, които да задължават компанията концесионер да обезпечи целогодишни полети на бургаското летище, упорстват кметове от Югоизточния район. Те са взели участие в съвещание на Националното съдружие на общините в България, където са разискали тематиката с неналичието на целогодишни полети на бургаското летище, съобщи Българска телеграфна агенция.
Категорично не можем да приемем протичащото се или по-скоро неслучващото се на летище " Бургас ". Настояваме за целогодишни полети. През годините сме провели стотици диалози с концесионера " Фрапорт ", десетки срещи, взели участие сме в какви ли не кръгли маси. Няколко общини даже създадохме фонд за стимулиране на повече полети. И всякога уверения от " Фрапорт ", че ще създадат всичко допустимо за целогодишни полети. Никакъв резултат. Трябва да е ясно, че с неналичието на полети в действителност се обрича Южното Черноморие, което е със доста повече туристи от Северното през лятото. А през останалото време нашите туристически бази нямат късмет да работят, точно поради липса на полети. Нашите градове са лишени от непознати туристи отвън сезон, се показва в позицията на кметовете.
Не сме осведомени с концесионния контракт, само че сигурно неустойките от развалянето му надали биха били по-големи от загубите на туристическия отрасъл, на районите, на страната. И до момента в който се наумуваме, туристите ще изтичат към други прилежащи страни и след това ще се чудим за какво имаме всички дадености, а все не можем да печелим както тях от туризъм. Настояваме за преразглеждане на концесионния контракт за Летище Бургас и за клаузи, които задължават концесионера обезпечаването на целогодишни полети. Ние, кметовете ще подкрепим всички законови дейности на локалния бизнес, тъй като са обективни и са за бъдещето на целия район, написа в позицията.
От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация пък упорстват страната да вземе назад контрола върху летище " Бургас " и макар концесионния контракт то да оперира целогодишно, а не полетите от него да се пренасочват към Варна, както е преференциално на краткотрайния собственик – компанията “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт " АД. Това съобщи зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. В момента ръководещите разрешават непознат вложител да унищожава туризма по Южното Черноморие и си затваря очите, безапелационна е позицията освен на Налбантов, само че и на сътрудниците му от най-големия български курорт Слънчев бряг и района. Чуват се клюки, че летището ще затваря за ремонт, само че никой не знае по кое време действително ще се случи това, нито какъв брой ще продължи. Ясно е единствено, че без полети милиарди български вложения и дългогодишни старания отиват напразно. А оттова и по-малко доходи в бюджета, които след това всички ние като данъкоплатци ще би трябвало да събираме по един или различен метод, уточни Налбантов. И изясни, че през последните години летище Бургас съзнателно се неглижира за сметка на аеропорта във Варна, което води до съкращаване на летния сезон до едвам три месеца. Концесионерът стопанисва и двете летища в Бургас и Варна, като обаче съзнателно пренасочва интереса и полетите към Варна, изясняват хотелиерите.
От БХРА са безапелационни, че плануваните поправки на летище Бургас не би трябвало да стопират или попречват осъществяването на полетите от и до него. Както и че аеропортът би трябвало да проработи целогодишно, а не сезонно, както е сега. От туристическия бизнес са безапелационни и че ще си потърсят правата по всички вероятни и разрешени от закона способи, като не изключват и образуване на продължителни митинги.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР