За предстоящ незаконен запор на своя издател съобщават „Дневник” и

...
За предстоящ незаконен запор на своя издател съобщават „Дневник” и
Коментари Харесай

Издателят на „Капитал” се оплака от готвена „атака” на институциите срещу бизнеса му

За иден противозаконен запор на своя издател оповестяват „ Дневник” и онлайн изданието на в.”Капитал”. Според обявата Комисията за лишаване на нелегално добито имущество е подложена на напън от страна на основния прокурор Сотир Цацаров. Последният не разяснява случая, а от КОНПИ се оправдаха със служебна загадка.

„ Според информацията през последните месеци върху КОНПИ е оказван систематичен напън да стартира произвеждане по отношение на Иво Прокопиев, Галя Прокопиева и фамилията им. А отчет по тематиката е включен в дневния ред на съвещанието на комисията за на следващия ден, сряда. Това ще даде съображение да бъде пожелан запор на активи, включително на " Икономедиа ", компанията - издател на " Капитал " и " Дневник ", в която Иво Прокопиев има мажоритарен дял”, пишат издателите на бизнес седмичника, в който постоянно излизат материали по тематиката „ Съдебна реформа”, в които е подложен на критика Цацаров.

Именно за обвинител №1 се твърди, че е провеждал среща с ръководителя на КОНПИ Пламен Георгиев, в хода на която е упорствал за започване на процедура против Прокопиев.

Като мотив се сочи приватизацията на „ Каолин” през 2000 година, в която досега няколко инспекции не са разкрили нарушавания и която би трябвало да е отвън обсега на КОНПИ. Според „ Капитал” процедурата за конфискация този път ще бъде стартирана от подразделението на комисията в Благоевград.

Проверката на КОНПИ против Прокопиев е почнала по отношение на делото за продажбата на дялове от ЕВН, което неотдавна беше прекъснато и върнато на прокуратурата поради неясноти в обвинителния акт и нарушени права на обвинените.

Цацаров (почти) не разяснява

„ Не разясня изказвания на обвинени лица, както и изявления в принадлежащи им медии”, съобщи пред „ 24 часа” основният прокурор Сотир Цацаров.

Според информация на всекидневника, на следващия ден КОНПИ фактически ще разисква дали да внесе искане на запор на активи на „ Икономедиа”, като точката е била в дневния ред и на съвещанието от предходната седмица. Причина обаче не била приватизацията на „ Каолин”, а авариралото дело за ЕВН.

По закон КОНПИ може да ревизира до 1 година с допустимо продължение на процедурата с още 6 месеца.

КОНПИ (съвсем) не разяснява

Информацията, събрана в хода на инспекция за нелегално добито имущество е служебна загадка и може да стане обществена едвам след налагане на обезпечителни ограничения и определение на съда, с което настояването е позволено. Това показаха от КОНПИ в своя позиция.

Съобщението повтаря текстове от Закона за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество – инспекцията стартира след съобщение на прокурор за повдигнато обвиняване по съответни текстове от Наказателния кодекс, а по-късно процедурата продължава най-много 18 месеца.

„ В своята работа КОНПИ е потвърдила, че следва само наредбите на закона при вземането на всички свои решения”, акцентират от комисията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР