За пръв път в България ще може да се реализира

...
За пръв път в България ще може да се реализира
Коментари Харесай

Министър Зарков: Преходното отделение към затвора в Бургас ще помогне за намаляване на рецидива

За пръв път в България ще може да се осъществя един нов модел на работа с лишените от независимост, посредством half way house.

Half way house значи безусловно къща на средата на пътя. На средата на пътя сред пандиза и свободата. Това следва да подсигурява, че тези, които ще излязат от там няма да се върнат назад в пандиза. Това е значимо освен за пандизчиите и чиновниците, които работят всекидневно с тях, само че и за хората отвън пандиза, които могат да станат жертва на следващо закононарушение. Убедени сме, че преходното поделение ще помогне за ограничение на рецидива, спазвайки най-високите условия за човечност и сигурност. “

Това съобщи през днешния ден министърът на правораздаването Крум Зарков при началото на строителни действия, с които стартира построяването на първото у нас преходно поделение – така наречен half way house.

На събитието през днешния ден участваха още заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова, основният шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ гл. комисар Ивайло Йорданов, ръководителят на плана комисар Нина Главчовска, началникът на затвора-Бургас ст. комисар Янчо Желев, регионалният шеф Мария Нейкова и ръководителят на Окръжна прокуратура Бургас Георги Чинев.

Преходното поделение ще се обособи в затворническото общежитие от открит вид „ Строител “ към пандиза в Бургас.

За близо 400 работни дни общежитието в непосредствена непосредственост до пандиза би трябвало да бъде ремонтирано, а в двора му да бъдат построени новото поделение, административна част и лавка за лишените от независимост. 

С първите стъпки по въвеждането на half way house в пенитенциарната система у нас, се поставя основата на нова социално-интеграционна идея за подготовка на лишените от независимост. Тя цели адаптирането и включването им в обществото след освобождение, като този модел ще се ползва в процеса на реинтеграция на лишените от независимост точно в интервала, в който те към момента се нуждаят от поддръжка. Търсеният резултат е понижаване на риска от рецидив, за разлика от случаите, в които лишените от независимост биват освобождавани непосредствено. Подобни стратегии за реинтеграция са познати и се употребяват интензивно в международен мащаб от години.
 изображение
Идейният план в Бургас планува преходното поделение да включва условия и пространства, близки, до фамилната среда: фоайе; четири стаи с по две кревати и хигиеничен възел във всяка; стая с две кревати и хигиеничен възел за лишени от независимост в неравностойно положение; обща кухня с столова, където да имат опция сами да подготвят храната си; общо на ден пространство; стая за срещи; перално помещение и стая за личен състав. Ще бъде благоустроена парковата среда в зоната на отделението и затворническото общежитие. 

Средствата са по план „ Осигуряване на сигурна и безвредна материална среда в пандизите и арестите “ по Програмна област 19 „ Корекционни услуги и авансово задържане “ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 и са в размер на 1 287 309 лв. с Данък добавена стойност. По същия план сходни преходни отделения ще се обособят в общежитията  „ Хеброс “ и  „ Самораново “, надлежно към пандизите в Пловдив и Бобов дол.
 изображение
По-късно денем, министър Зарков и членовете на неговия екип бяха в пандиза в Бургас, където се срещнаха с изискванията на труд на чиновниците, както и с изискванията, при които търпят присъди лишените от независимост в един от най-натоварените затвори у нас. Той посети и затворническото общежитие в с. Дебелт.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР