За пръв път от повече от десетилетие Париж изпревари Лондон

...
За пръв път от повече от десетилетие Париж изпревари Лондон
Коментари Харесай

Париж е новият център на инвестициите в Европа

За пръв път от повече от десетилетие Париж изпревари Лондон като най-атрактивен европейски град за вложителите. Несигурността към идния Brexit изплаши задграничния бизнес и английската столица изгуби лидерската си позиция, оповестява Bloomberg.

Париж е класиран преди всичко за директни задгранични вложения от 37% от бизнеса в отчет на Ernst & Young. Напускането на Англия на Европейски Съюз и избирането на президента Еманюел Макрон са измежду аргументите, поради които Париж изпревари Лондон за пръв път откак изследването започва през 2003 година Британската столица остана на второ място, а трети е немският финансов център Франкфурт.

Преките задгранични вложения в Европа са се нараснали с 10% през предходната година, която е най-слабата от 2013 година насам. Англия оглавява подреждането с 1205 от общо 6653 нови капиталови плана, само че цифрата е единствено с 6% по-висока от тази през 2016 година, показвайки закъснение на растежа. Франция е привлякла с 31% повече вложения за година, а Турция - с 66% повече, демонстрира отчетът, който се базира на анкета измежду 502 компании и данни на Ernst & Young и International Business Machines Corp.

" Работихме неуморно, с цел да измъкнем Лондон от стагнацията през 90-те и да го издигнем преди всичко като най-хубавият град в света за бизнес ", сподели Джасмин Уитбред, основен изпълнителен шеф на London First.

" Това би трябвало да е един окуражаващ позив за всички нас, с цел да удвоим напъните си и да запазим столицата си на върха на международните ранглисти ", добави тя.

Brexit е един от четитите съществени риска, засягащи настроенията на вложителите в Европа през 2017 година, съгласно отчета. Най-големите терзания са геополитическата неустойчивост, като скорошните американски цени за стомана и алуминий, наложени на района и увеличение на популистките настройки. Англия, Германия и Франция като цяло са най-атрактивните страни за задграничните вложения.

По-малко централни офиси

Една от основните последствия, свързани с Brexit, е намаляването на броя на фирмите, които основават или реалокират централата си в Обединеното кралство през предходната година.

През 2016 година 51% от новите седалища на фирмите в Европа са ситуирани във Англия, а през 2017 година единствено 26% от бизнеса избират страната като главен център.

Редица компании считат да реалокират централите и офисите си из Европа в отговор на решението на Англия да напусне както единния пазар, по този начин и митническия съюз на Европейски Съюз след Brexit. Изправени пред вероятностите за регулаторни разлики и мита, предприятията се пробват да поддържат офиси от двете страни на Ламанша, с цел да посрещнат новите провокации.

Въпреки че Холандия беше определена от редица компании за техен дом след Brexit, както и от Европейската организация по медикаментите, капиталовите потоци спаднаха със 17% през предходната година. Фактор за това може би са и повишаващите се заплати, които доближиха междинна стойност от 34.8 евро на час през 2017 година

Заплатите нарастват и в някои централноевропейски стопански системи, те към момента са надалеч по-ниски от западноевропейските. В Чехия един работен час коства 11.3 евро, а в Полша 9.4 евро. Средната заплата на час във Англия през 2017 година е 25.7 евро, по данни на Евростат.

С " продължителните договаряния за Brexit сред Европа и Обединеното кралство, европейските държавни управления би трябвало да имат поради, че относителната прелест на цялото е тази, която поддържа капиталовата инерция ", сподели Анди Болдуин, ръководещ сътрудник на EY за Европа, Близкия Изток, Индия и Африка. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР