За пръв път от близо 5 години се прави опит

...
За пръв път от близо 5 години се прави опит
Коментари Харесай

Зърнопроизводители приветстват промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

За пръв път от близо 5 години се прави опит за държавна политика в тръжните процедури, свързани с отдаването на земя от Държавния аграрен фонд (ДПФ) и комасираното прилагане на земеделските земи, осведомиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) във връзка идното през днешния ден съвещание на Комисията по земеделието, храните и горите, на която ще бъдат прегледани основни промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

Предложената смяна в член 24а, алинея 1 гласи, че отдаването на парцели от ДПФ ще се прави единствено посредством търгове в две тръжни сесии. В първата тръжна сесия с приоритет ще бъдат сензитивните браншове - лица, които отглеждат зеленчуци, трайни насаждения, едногодишни и многогодишни фуражни култури, производители, сертифицирани като биологични и притежатели или ползватели на животновъдни обекти. Във втората тръжна сесия ще вземат участие останалите аграрни производители. В изискванията за отдаване чартърен или аренда се прибавя и условието да се отдава парцел от ДПФ на лица с непрекъснат адрес на територията на общината по местоположение на парцелите. Освен това се вкарва и ограничаване в първа тръжна сесия за отдаване на не повече от 300 дка.

Друго изменение в ЗСПЗЗ се отнася до член 37в, който касае сключването на доброволните съглашения за комасирано прилагане на земеделската земя.

Предложено е съглашението, което се подписва сред ползвателите, да влиза в действие, когато е подписано от не по-малко от 2/3 от ползвателите и при изискване, че обгръща не по-малко от 2/3 от площта в съответното землище. За останалата 1/3 от ползвателите, които не са подписали съглашението, се изготвя служебно систематизиране на масивите. Този метод пази ползите както на дребните, по този начин и на огромните производители. С него ще се приключи практиката, при която даже един от ползвателите да не желае да подпише направеното от десетки други участници съглашение за уедрено прилагане на парцелите, блокира процеса по споразумяването. 

НАЗ счита, че съвкупността от препоръчаните ограничения и контролни механизми може да помогне за основаването на по-прозрачна, виновна и ефикасна система за разпределение на ДПФ, приоритизиране на сензитивните браншове и тъждество сред земеделските производители.

Миналата сряда след края на съвещанието на Комисията по земеделието, храните и горите членове на комисията, представители на аграрното министерство и на Неправителствени организации останаха за работна среща, на която да обсъдят Законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и използването на земеделските земи за реализиране до консенсус, с цел да бъде входиран от депутат за разглеждане за приемането му до началото на дейната земеделска акция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР