За пръв път от 36 години се наблюдава най-голямо количество

...
За пръв път от 36 години се наблюдава най-голямо количество
Коментари Харесай

Големият бариерен риф се възстановява

За пръв път от 36 години се следи най-голямо количество корали

Две трети от Големия бариерен риф в Австралия демонстрират съществуване на най-голямото количество корали за пръв път от 36 години. Рифът обаче към момента остава уязвим към избелването, породено от човешката активност и промените в климата, сподели най-новото прочуване на Австралийския институт по морски науки, представен от.

Възстановяването в централните и северните сектори на морската екосистема, включена в листата на международното завещание на ЮНЕСКО, контрастира с южния район, където има загуба на кораловото покритие заради огнища на трънени морски звезди.

„ Това, което виждаме, е, че Големият бариерен риф продължава да е устойчива система. Той към момента поддържа тази дарба да се възвръща от разстройства “, сподели ръководителят на програмата за мониторинг Майк Емсли. „ Но тревожното е, че честотата на тези разстройства се усилва, изключително събитията с всеобщо избелване на корали “, добавя той.

Проучването идва на фона на желанието на ЮНЕСКО да разгласи Големия бариерен риф като „ заплашен “ след посещаване на специалисти на организацията в региона през март. Срещата на Комитета за международно завещание, на която ориста на морската екосистема беше на дневен ред, трябваше да се организира в Русия през юни, само че беше отсрочена.

Възстановяването идва след четвъртото всеобщо избелване на корали за последните седем години и първото по време на Ла Ниня, което нормално носи по-ниски температури. Макар и огромно, показва институтът, избелването през 2020 година и 2022 година не е било толкоз нездравословно, колкото през 2016 година и 2017 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР