За пръв път от 2013 г. насам средният размер на

...
За пръв път от 2013 г. насам средният размер на
Коментари Харесай

Размерът на задълженията на граждани, събирани от колекторските фирми, намалява

За пръв път от 2013 година насам междинният размер на необслужваните отговорности на физическите лица понижава. Понижението е с 34% и за първата половина на тази година той е 728 лева при 1104 лева за същия интервал на предходната година.

Данните са от годишното изследване по поръчка на Асоциацията на колекторите взаимно с института за пазарни изследвания " ИПСОС България " и обгръща обработваните задължения на всички компании, членове на асоциацията, които са към 80% от бранша, представено от " Капитал Daily ".

Проведено е през юли тази година. В същото време се усилва с 94% броят на предоставените за събиране на колекторски компании отговорности. По данни на асоциацията през последните 5 години колекторските организации са изкупили задължения, зад които стоят 854 312 случая. Близо 100 хиляди от тях са били решени извънсъдебно. Ръстът на общия размер, предоставен за събиране, е 27% за първото полугодие на тази година по отношение на същия интервал на предходната.

Вземанията към този момент се разпореждат на по-ранен стадий, усъвършенства се процесът на заплащане и периодите за покриване на забавени вноски са по-кратки. Основните възложители на събиране на вземания остават банките с 48% дял от всички задължения. Ютилити продуктите изместват телекомите и към този момент са 22% от всички, като с бързи темпове нарастват и небанковите – бързи и стокови заеми, които са 20%.

Сделките за пазаруване на неприятни бизнес заеми са се свили на половина към края на юни. Това постанова и колекторските компании да трансформират предходните си прогнози.

Към полугодието препоръчаните и изкупени отговорности на пазара доближават 365.7 млн. лева Така плануваният при започване на годината размер от покупко-продажби за 1 милиарда лева за цялата година няма да бъде доближат. Причините за забавянето са две - първо, пакетите със заеми се пакетират по-трудно, второ, от идната година ще има нови ограничения на Българска народна банка за отчитане на необслужваните заеми, което може да кара банките да изчакват.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР