За повече от година подготвихме много нормативни актове, свързани с

...
За повече от година подготвихме много нормативни актове, свързани с
Коментари Харесай

Подготвят нова Наредба за проектиране на пътища

За повече от година подготвихме доста нормативни актове, свързани с пътната сигурност. Част от тях към този момент са признати, следва в „ Държавен вестник “ да бъде обнародвана новата Наредба за планиране на пътища. Това заяви районният министър в оставка Николай Нанков.

Новата Наредба за планиране на пътищата ще даде отговор на доста от въпросите. Сред тях са по-голяма осветеност на пътни възли и кръстовища – наложителен детайл от създаване на нови и рехабилитиране на към този момент съществуващи прави. Предвидени са повече условия към системите за отводняване на пътното платно, с цел да се предотврати събирането на вода и заплахата от „ аквапланинг “. Министърът обърна внимание, че съгласно наредбата зоната за сигурност ще зависи от класа на пътя, като при автомагистралите тя ще е 16 метра, а при първокласните пътища - 12 метра. В тази ширина от пътя всички детайли на инфраструктурата като билбордове, стълбове, дървета ще бъдат в допълнение обезопасявани.

Сред ограниченията са също освен удължение на гаранционните периоди за пътищата, само че и по-големи пълномощия за възложителя.

Министърът разяснява, че, въпреки и в оставка, продължава да извършва отговорностите си, измежду които е и присъединяване му в парламентарния надзор и обърна внимание, че две трети от въпросите към него през днешния ден са свързани с пътища.

Министърът уточни, че пътният бранш е извънредно недофинансиран, с цел да се отговори на условията на обществото за по-модерни, по-комфортни и по-безопасни пътища и подсети, че с цел да се промени това, при започване на годината бе подписан договорът за планиране и въвеждане тол системата. Николай Нанков обърна внимание и на напредъка във връзка с политиката по търсене на реализация на предпочитани обекти посредством концесиониране или други форми на публично-частно партньорство. Първите стъпки в тази посока към този момент са направени с подписаните съглашения на срещата 16+1 тази година и се работи интензивно за реализация на такива обекти. Регионалният министър уточни, че китайски компании демонстрират интерес към строителството на тунела под връх Шипка.

Пред народните представители Николай Нанков заяви още, че спестени средства в размер на към 1 млн. лева от строителството на язовир „ Пловдивци “ ще бъдат употребявани за възобновяване на сектори от републиканската пътна инфраструктура в Община Рудозем, които са наранени от преминаващите по тях тежкотоварни коли, употребявани при построяването на оборудването.

Той осведоми също, че текат тръжни процедури за избор на реализатор за сектор от пътя Провадия – Айтос – Дъскотна, който ще бъде рехабилитиран на два лота със средства от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020.

Николай Нанков заяви още, че при обмисляне на бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за идната година ще бъдат прегледани опциите за обезпечаване на средства за правенето на план за осветяване на пътен възел „ Пъстрогор “ за входа на гр. Свиленград на Автомагистрала „ Марица “ и неговото осъществяване.

На въпрос за водоснабдяването във варненската Община Аксаково министърът заяви, че през тази година министерството е упълномощило изработването на инженерно-хидроложки отчет и в детайли геодезическо снимане, които ще дадат изходни данни за следващо планиране и решение на казуса с прекъснатото поради свлачищни процеси водоснабдяване във вилна зона „ Кранево “ и селищни формирания „ Панорама “.

По отношение на обновяването на многофамилни жилищни здания Николай Нанков подсети, че съгласно плановете с разполагаемия бюджет на Националната стратегия за енергийна успеваемост ще бъдат санирани 2022 блока. Ще се търси по-устойчив механизъм за финансиране обновяването на жилищата в България, като изискванията са предмет на необятен публичен спор, в който се приветстват всевъзможни съответни оферти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР