За последните две години откакто стартира Механизмът за съвместна работа

...
За последните две години откакто стартира Механизмът за съвместна работа
Коментари Харесай

Над 40 000 деца са върнати в образователната система за 2 години

За последните две години откогато започва Механизмът за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст учители, обществени служащи, служители на реда, общински чиновници върнаха общо 40 029 възпитаници, които останаха в просветителната система. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев след съвещанието на координационното звено по механизма, оповестява БГНЕС


Специално за образователната 2018-2019 година нови 19 077 деца и възпитаници са записани за първи път или са върнати в детска градина или в клас, като 18 255 са останали там и досега, добави Дончев. Той заяви още, че броят на новоотпадналите за тази образователна година е намалял 3 пъти.

„ И за първи път бележи забележителен спад. Броят на отпадналите е 5 200 деца и възпитаници към 30 април ”, уточни той. Дончев даде база за съпоставяне като сподели, че за образователната 2017 - 2018 година броят на отпадналите е бил 14 058, а за образователната 2016-2017г. напусналите системата са били 20 092. „ Тоест спрямо образователната 2016 - 2017г. броят на отпадналите е намалял 4 пъти ”, заключи той.

Образователният министър Красимир Вълчев сподели, че има проблем с ограниченията за насила.

„ Народното събрание направи промени в Закона за фамилните помощи за деца и Закона за обществено подкрепяне. В момента Министерство на труда и обществената политика е предложило промени в Наредбата за енергийните помощи, които имат за цел обвързване на този тип помощ с постоянната посещаемост в учебно заведение ”, съобщи министърът. Той уточни, че това, което не работи като инструмент са санкциите, които по Закона за предучилищното и учебното обучение постановат общините.

„ От 11 000 подадени сигнала посредством осведомителната система за нередовно присъстващи възпитаници са наложени едвам 300 акта, което е по-малко от 3% ”, сподели той като уточни, че предходната година са били 1100.

Социалният министър Бисер Петков сподели, че това, което е препоръчано в измененията в наредбата е да се обособят 3 нови целеви групи към съществуващите 17 в сегашната разпоредба.

„ Като тези целеви групи са надлежно деца на възраст от 5 до 16 г, които не посещават учебно заведение и надлежно родители на тези деца, като за тях е очакван доста по-ограничен достъп до целевите помощи за отопление ”, изясни той. По отношение на тези нови обособени групи е очакван един по-ограничен достъп посредством по-ниски приходи, без да се лишават от тези целеви помощи за отопление.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР