За последните 6 години България е платила с 319 млн.

...
За последните 6 години България е платила с 319 млн.
Коментари Харесай

Газпром ни продава 2 пъти по-скъп газ от нормалното

За последните 6 години България е платила с 319 млн. $ повече за природен газ поради дълготрайния си контракт за доставка с Русия, са пресметнали специалисти. Според данните на Балканската и Черноморска петролна асоциация цените на свободния пазар в Австрия са двойно по-ниски, предава Българска национална телевизия.
Какви са разновидностите България да купува газ на по-ниски цени и от кое място?
Русия остава главният снабдител за България на природен газ - съвсем 100% от горивото у нас идва от там. Това демонстрират данни на държавната " Булгартрансгаз ". Минимални количества полутечен газ за първи път страната ни получава и от Гърция.
Според оповестените до момента данни на държавната " Булгаргаз " цените са с 10% по-ниски. Двойно по-ниска пък е доставната цена на газовия хъб в Австрия, спрямо тази контрактувана сред Русия и България, демонстрират данните на бранша.
" Цените, по които България внася газа са по дълготрайните контракти, в които цената на газа се дефинира от формула, която я свързва с цената на нефта. Докато цената на хъбовете се дефинира от търсенето и предлагането и от конкуренцията ", споделя енергийният специалист Валентин Кънев.
Експертът застава зад мнението и на министерството на енергетиката, че единственото решение за България сега е диверсификацията, като главно се залага на бъдещата връзка сред страната ни и Гърция, по която може да купуваме полутечен газ както от Съединени американски щати, по този начин и от Азербайджан.
" Имаме контракт с " Газпром ", само че може да се окаже, че цената на втечнения газ е толкоз ниска, че по този начин наречения взимай или плащай може да проработи и да излезе, че газът е по-евтин ", показва Кънев.
Клаузата " взимай или плащай " планува наказателна цена при положение, че не купуваме поръчаното от " Газпром " гориво. Промени в газовите доставки се чакат освен у нас.
Как можем да се възползваме от втечнения газ и какви лични газови находища развива страната ни, прочетете в Expert.bg .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР