За последните 20 години преките нетни чуждестранни инвестиции от Малта

...
За последните 20 години преките нетни чуждестранни инвестиции от Малта
Коментари Харесай

Министър Караниколов: За последните 20 години инвестициите от Малта в България са в размер на близо 300 млн.евро

За последните 20 години директните чисти задгранични вложения от Малта са позитивни в размер на 285.6 млн. евро, с което страната се подрежда на 22-ро място по мярка на директните вложения в България.

За първите девет месеца на 2017 година вложенията са позитивни в размер на 15 млн. евро.Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на българо–малтийски бизнес конгрес, на който участваха представители на над 200 компании.

В рамките на събитието бе подписан Меморандум за съгласие сред Българска организация за поощряване на дребните и междинни предприятия и Trade Malta, както и сред двете търговско-промишлени покои.

Министър Караниколов уточни, че двустранните връзки сред България и Малта се развиват добре, само че би трябвало да се работи още по-усилено за увеличение на стокообмена, който през 2016 година е в размер на 58.6 млн. евро, а за първите девет месеца на 2017 година възлиза на 22.2 млн. евро.

Икономическият министър акцентира, че посредством бизнес форума ще бъде даден тласък за развиването на търговско-икономическите връзки и ще насърчи представителите на бизнеса от двете страни.

По думите му с изключение на в търговията, съществуват благоприятни условия за съдействие в областта на туризма, по линия насърчаването на дребните и междинни предприятия и междуфирменото коопериране и образуването на клъстери, развиване и осъществяване на двустранни планове и начинания в сфери като енергетиката, инфраструктурата, превоза, околната среда, телекомуникациите и други.

Събитието е част от програмата в формалното посещаване на госпожа Мари-Луиз Колейро Прека, Президент на Република Малта, която е на аудиенция у нас по покана на Президента на Република България, господин Румен Радев.

По-късно през днешния ден министър Караниколов ще организира среща с Крис Кардона - министър на стопанската система, вложенията и дребния бизнес и с Кармело Абела - министър на външните работи и търговията на Малта, на която ще бъде разисквано задълбочаване на търговско-икономическите взаимоотношения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР