За посещението на Володимир Зеленски от известно време върви подготовка,

...
За посещението на Володимир Зеленски от известно време върви подготовка,
Коментари Харесай

Тагарев: Подготвяме посещение на Зеленски, съжалявам, че изтече информация

" За визитата на Володимир Зеленски от известно време върви подготовка, само че тя не е обществена. Съжалявам, че за това изтече информация в общественото пространство. Да не забравяме, че Украйна е страна във война и естествено нейният държавен глава е обект на допустима офанзива ". Това заяви пред TV 1 министърът на защитата Тодор Тагарев във връзка посещаване на украинския президент Володомир Зеленски в България.

 

Тази аудиенция е значима за нас самите, скърбя, че изтече информация. Надявам се това да не осуети идването на украинския президент, добави Тагарев. За визитата от Министерски съвет не потвърдиха по-рано, когато в медиите изтече информация за него. 

 

В президентската институция също обявиха, че нямат информация за такава аудиенция.

Поканата към Зеленски най-вероятно е по линия на държавното управление, въпреки че по дипломатически протокол съответното равнище изисква тя да е отправена от президента Румен Радев. Другият вид е самодейността да идва от украинска страна и да минава през Министерството на външните работи.

 

Тагарев напомни, че от началото на войната на Русия с Украйна визитите на украинският президент се афишират даже откакто са завършили. " Сега нещата са много изменени, само че спазването на ограничения за сигурност е значимо ", добави министърът.

Според него, това приключване на информация няма да докара до анулация на полещението. " Това посещаване е доста значимо най-много за нас в България. С това ние ще покажем, че сме дружно с европейските си сътрудници в поддръжката на Украйна против експанзията на Русия ", сподели още Тагарев.

 

Разговори по тематиката с украинска страна има най-малко от към две седмици, като партии в Народното събрание са предложили програмата на Зеленски да включва посещаване и послание към Народното събрание, тъй като България е единствената (заедно с Унгария) страна, пред чиито депутати украинският президент не е приказвал

 

" Правителството одобри решение за нов транш военна помощ. Това решение направихме много бързо за три седмици. Анализираме декларираните потребности от Украйна, по-късно проучваме нашите благоприятни условия. България е направила нужното да изпратим муниции до Украйна, дали непосредствено или не, това са второстепенни въпроси, уточни военният министър.

 

По-рано от дипломатически източници стана ясно, че визитата ще е през тази седмица, най-вероятно четвъртък, само че от основание за сигурност не се оповестява. Програмата на украинския президент не е доуточнена, само че по всяка възможност  ще се срещне  с представителите и на изпълнителната власт и на Народното събрание.

 

Освен с българския държавен глава, Зеленски е изискал срещи и с избрани политически водачи по свое персонално предпочитание. 

Не се знае обаче дали Раде ще го одобри

 

Според осведомени визитата е в символ на благодарност за оказваната помощ от България на Украйна.

Очаква се украинската страна да показа нови стремежи за поддръжка.

 

Засега не са ясни елементи по въпросите, които Зеленски ще разисква с българските ръководители, само че дефицитът на снаряди и Противовъздушна отбрана за фронта са явни проблеми на контранастъплението, което тъкмо от 1 месец организира Украйна.

От 4 юни поради неналичието на задоволителна противовъздушна защита тя изгуби 15 самолета, а единствено танковете Леопард, които бяха унищожени от съветските войски са 16 - цялото количество, получено от Полша и Португалия.

Следващата седмица следва среща на върха на НАТО и Киев разчита на нашата поддръжка в настояванията за спомагателни пари и техника, които да му бъдат предоставени. Стана ясно, че приемане на Украйна в Пакта към този момент не се планува - и нашата страна се причисли към концепцията за приобщаване след привършване на спора на нейна територия.

 

Днес Комисията по външна политика в Народното събрание одобри проектодекларацията, импортирана от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, която показва поддръжка за приемането на Украйна в НАТО, когато мирът настъпи на украинска територия.

 

Народното събрание изрично упорства за преустановяване на нуклеарния шантаж, както и за всички дейности на Руската федерация, които са в остро несъгласие с Устава на Организация на обединените нации и съставляват най-сериозния удар против мира и благоденствието, както на европейските, по този начин и на съветския нации. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е дълготраен и обективен мир.

 

За да бъде обезпечена способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, Народно събрание упорства институциите в България да не престават да ѝ оказват политическа, финансова, филантропична, военна, военнотехническа поддръжка, до цялостното възобновяване на суверенитета ѝ в интернационално приетите граници, се показва в документа.

 

49-ото Народно събрание удостоверява цялостната си поддръжка за самостоятелната от външни фактори политика на НАТО на " Отворени порти " ; чака българското държавно управление включително и на идната Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да показва позиция в поддръжка участието на Украйна в НАТО, след възобновяване на мира на нейна територия.

 

В същото време приканва съдружниците да употребяват Срещата на върха, с цел да очертаят ясни параметри по пътя на участието на Украйна в НАТО.

В текста се показва също, че Народното събрание поддържа започването на процеса на обмисляне и приемане на съответни параметри и времева рамка за участието на Украйна в Алианса и разширение на стратегическите връзки.

 

В навечерието на извънредно значимата среща на НАТО във Вилнюс идущата седмица 4 парламентарни групи - ГЕРБ, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ - внесоха общ план на декларация за Украйна, съобщи Екатерина Захариева от ГЕРБ.

 

Захариева напомни, че България постоянно е подкрепяла политиките на отворени порти на НАТО. В същото време тя призна, че години наред тази поддръжка на Запада е била единствено на думи, тъй като съдружниците са се страхували да не ядосат Путин. Но бруталната война против Украйна е трансформирала обстановката.

“След възобновяване на мира Украйна би трябвало да стане член на НАТО. Тя би трябвало да получи ясна вероятност, с цел да извърши промени. Сигурността на Европа и България няма по какъв начин да се подсигурява без мир ”, акцентира Захариева.

 

Заместник-външният министър Тихомир Стойчев сподели, че планът на декларация дава отговор на задачите на българската външна политика.

“МВнР приветства самодейността за приемане на декларация в поддръжка на участието на Украйна в НАТО. Проектната декларация дава отговор изцяло на политиката на НАТО за отворените порти, която беше оповестена в Букурещ през 2008 година ”, сподели Стойчев.

 

“Добре е Народното събрание и държавното управление да гледат в една посока ”, сподели Захариева и добави: " Съюзниците и Украйна би трябвало да вземат решенията за своето бъдеще, а не от трета страна ”.

 

От Възраждане се оповестиха против декларацията, заявявайки, че тя води до дипломатическо напрежение. “Възраждане ” считат, че документът е припрян, тъй като не е ясно дали Украйна ще съществува като страна след войната.

Тази позиция провокира остра реакция от страна на ГЕРБ.

 

“Моля да не повтаряме лъжите на съветската агитация. Да пазим интернационалния ред, основан след Втората международна война. Политиката на отворени порти би трябвало да стане ефикасна с военната помощ, която предоставяме на Украйна ”, сподели Даниел Митов.

 

Според него декларацията няма да докара до никакво дипломатическо напрежение, тъй като връзките ни с Русия така и така са на най-ниското си равнище.

 

Показваме на първо място на българския народ, че всяка страна е суверенна сама да взема решение в кои съюзи да членува, тъй като политиката на „ отворените порти “ е политика, която България поддържа не от през днешния ден и през вчерашния ден, разяснява Екатерина Захариева пред публицисти. С тази декларация призоваваме българското държавно управление на идната среща във Вилнюс да лобира за това и да даде ясна поддръжка на участието на Украйна в НАТО, добави тя.

 

Това е знак към Украйна, че един ден, надяваме се скоро, когато се върне мирът, Украйна ще може да разчита на българската поддръжка за своето предпочитание да се причисли към НАТО и дружно да си подсигуряваме сигурносттa, сподели пред публицисти Христо Иванов от ПП-ДБ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР