За посещението на президента на Казахстан К.-Ж. Токаев в РусияВ

...
За посещението на президента на Казахстан К.-Ж. Токаев в РусияВ
Коментари Харесай

Москва - Астана: задължителност на взаимното партньорство

За визитата на президента на Казахстан К.-Ж. Токаев в Русия

В понеделник, 28 ноември, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев идва в Москва, а по-късно и в Казан, към този момент в статута на президент, избиран за 7 години, който съвсем е приключил преноса на властта, с подготвен пакет за вътрешна и външнополитическа рационализация на " Нов Казахстан ".

Русия, която през януари 2022 година дружно с сътрудниците си от ОДКС избави Казахстан от „ преобразяване в Украйна “, за следващ път дава да се разбере, че ще продължи да поддържа своите южни съседи.

Какво носи Токаев на Путин? Той реализира доста за по-малко от година. Първо, той съвсем събра екип, преодоля следствията от януарския безпорядък, организира „ четири пакета политически промени “, референдум за промени в Конституцията на Република Казахстан и президентски избори. В същото време доверието на Токаев в страната е много високо.

Руско-казахстанските връзки обаче са изключително значими за Москва. Съседството, близостта на културата, сходството на структурата на стопанската система, тесните връзки сред водачите, многообещаващи взаимни планове (на първо място, Байконур), информационна причинност (Транссибир през Казахстан и казахстански нефт през Новоросийск) са единствено съществени фактори от съвместен интерес.

Не без причина политологът Юрий Солозобов неотдавна сподели: „ Образно казано, във военно-стратегическо отношение нашите страни са „ сиамски близнаци “, тясно слети в слабините си посредством най-дългата сухопътна граница в света “.

Москва ясно осъзнава, че дестабилизацията на Казахстан незабавно ще засегне Русия. Ето за какво моменталната реакция на Москва през януари шокира Запада. Затова Москва и Астана се назовават стратегически сътрудници, а Токаев приказва за нас като за „ съседи, дадени от самия Бог “.

Не толкоз от дълго време ръководителят на съветското външно министерство Сергей Лавров в списание „ Международная жизнь “, оценявайки качеството на двустранните връзки, означи: „ Никой не може да забие чеп сред нас. Съществуващото равнище на взаимно доверие ни разрешава искрено да обсъждаме всевъзможни, даже и най-трудните проблеми, които животът от време на време слага пред нашите страни, и да съгласуваме взаимно допустими способи за решаването им.

Днес, в изискванията на широкомащабни антируски наказания, преносът през Каспийско море се трансформира в нов „ път на живота “ за Руската федерация, който ще бъде мъчно изпълним без присъединяване на Казахстан.

Да, казахстанските управляващи нееднократно публично заявяваха, че няма да оказват помощ на Русия да заобиколи западните наказания, само че в действителност Казахстан се трансформира във значима територия за осъществяване на финансови транзакции и доставка на високотехнологични артикули.

Самият Токаев сподели, че преместването на доста западни компании от Русия в Казахстан ще помогне да се запазят значими технологии и съставни елементи на съветския пазар. Отново не би трябвало да забравяме всички изгоди от действието на структурите на ЕАЕС.

По всяка възможност визитата ще докара до съглашения за космоса и нуклеарната сила. „ Ние обезверено се нуждаем от електричество и чисто нуклеарно електричество. Не можете да следвате образеца на популистите, които не схващат икономическите действителности “, сподели Токаев. Много се приказва за избор на строител на атомната централа, само че е явно, че това ще бъде Росатом.

Разбира се, сигурността ще стане детайл от договарянията и тук би трябвало да се помни, че Токаев неотдавна предложи усилване на съдействието сред специфичните служби на страните от Оперативно-наблюдателно дело. От тази поредност е изборът за три години на генералния секретар на ОДКС на Имангали Тасмагамбетов - някогашният дипломат на Република Казахстан в Руската федерация, някогашен министър на защитата, някогашен аким на двете казахстански столици, някогашен началник на президентската администрация,имащ необятни връзки в Москва. При изискване, че самият той беше един от кандидатите " за белия плащ на хана ", Тасмагамбетов поддържа Токаев на изборите и през днешния ден те образуват мощна връзка.

Токаев не разреши Казахстан да бъде замесен в какъвто и да е от споровете, с които е цялостна актуалната политика, той в действителност маневрира, както маневрира и Москва (сделки със зърно и амоняк, изпомпване на газ и нефт през Украйна и Полша, айфоните на Абрамович за „ азовците “, неразрешени в Русия). Това е действителността.

В същото време Казахстан е хазаин на среща на върха на Съвета на държавните ръководители на Оперативно-наблюдателно дело, въздържа се от поддръжка на резолюцията на Организация на обединените нации за заплащането на репарации от Русия на Украйна, а и резултативното осъществяване на срещата на върха на Съвещанието за взаимоотношение и построяването на ограничения за доверие. в Азия (CICA) също е доказателство, че прокламираният от Токаев курс на многовекторна политика въобще не е „ прозападният “ уклон, в който някои съветски наблюдаващи започнаха да упрекват Астана.

Наистина не може да не буди съмнение дейното „ ухажване “ на Казахстан от висши представители на Съединени американски щати и Европейски Съюз в последно време. Особено заради обстоятелството, че Държавният департамент намерено приказва за бъдещи проекти за „ обособяване на Казахстан от Русия “, а в Астана има безредици преди визитата на Токаев и в деня на встъпването му в служба.

Между другото, Западът, който го „ ухажваше “, към този момент посрещна враждебно преизбирането на Токаев, като стартира да „ напомпва “ новия режим благодарение на Неправителствени организации и „ революционерите “ - мамбети. Не бива да се не помни, че украинците, които през днешния ден са в авангарда на антируската нервност, не стопират да бият по Токаев, добавяйки го в базата данни на уеб страницата „ Миротворец “, обвинявайки Астана, че доставя на Русия съставни елементи за ракети, а на „ революционни “ номера точно Киев учи мамбетите.

Да, „ украинският въпрос ” разцепи обществото и в Казахстан, част от това общество шокира наблюдаващия с кипяща русофобия. Едва ли обаче е продуктивно тези обстоятелства да се преглеждат от позиция на пропагандната нервност. Има стотици етнически казахи, които се бият за Русия, и петима души - за въоръжените сили на Украйна.

Недоразуменията за всеобщата поддръжка на казахите за СВO са свързани с общото недоумение на протичащото се в самата Русия. Кой може ясно да изброи задачите на СВO през днешния ден или да изясни дузина неприятни събития? В резултат на това маневрирането постоянно провокира заслужено бърборене на специалисти.

Нещо сходно във връзка с доминирането на казахския език в Република Казахстан, за което Токаев също упорства, като незабавно отбелязва, че „ няма потребност да играе политически игри, употребявайки казахския език “, и излага самодейността за основаване на интернационален организация за поддръжка на съветския език. Това са същите действителности на 30-годишната самостоятелност на Казахстан, както и действителностите на разрастването на русофобията в републиката. Също по този начин е действително, че превръщането на Казахстан във „ втора Украйна “ може да бъде неговият край като страна.

Има доста противоречиви обстановки и за разрешаването им е належащо да се основат механизми за разискването им на всички равнища - от публичните и аналитични центрове до Министерство на външните работи и специфичните служби. И това може би ще се разисква и в Москва.

Съвсем явно е, че Русия няма потребност от „ втори фронт “, само че постоянният Казахстан е извънредно значим, даже и с всички несъгласия, присъщи на едно комплицирано общество. И несъгласията би трябвало да се разрешат или да се помогне за разрешаването им, както беше през януари. Както сподели казахстанският политолог Марат Шибутов, „ некапризният “ Токаев е благонадежден вид за опазване на стабилността.

На собствен ред стабилната Русия също е извънредно значима за Казахстан. Ето за какво през идващите 7 години на Токаев Русия и Казахстан са просто длъжни да бъдат надеждни сътрудници.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР