За поредна година специалистите в УМБАЛ Св. Марина“ - Варна

...
За поредна година специалистите в УМБАЛ Св. Марина“ - Варна
Коментари Харесай

Специалисти отбелязаха световния бъбречен ден в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

За поредна година експертите в УМБАЛ „ Св. Марина “ - Варна означиха Световния бъбречен ден, фокусът на който този път бе ориентиран към дамите. Дискусиите със студенти и публицисти по тематиката „ Жената и хроничното бъбречно заболяване “ участваха доцент доктор Светла Стайкова, Началник на клиниката по диализа, проф. доктор Валентина Маджова – нефролог, шеф на ДКЦ „ Св. Марина “ и проф. доктор Димитричка Близнакова – детски нефролог в първа детска клиника. Безплатни прегледи и безвъзмездни лабораторни проучвания на креатенин и белтък в урината за дами се организираха в ДКЦ „ Св. Марина “.

Хроничното бъбречно заболявяне (ХБЗ) е международен проблем за публичното здраве с неподходящи последствия от бъбречна непълнота и преждевременна гибел. ХБЗ визира почти 195 милиона дами по света и сега е осмата водеща причина за болестност и смъртност при дамите. В България заболеваемостта е 12,8 % или всеки 8 –ми човек (около 700 000- 750 000), от тях 90% са с бъбречно-заместително лекуване. 3800 са пациентите на хeмодиализно лекуване в 84 диализни центъра в страната.

Световният бъбречен ден обичайно се отбелязва всеки втори четвъртък на месец март. Основният акцент е да се притегли вниманието на международната общност върху бързото и интензивно разпространяване на бъбречните болести и последвалите затруднения, водещи до бъбречна непълнота. Бъбречните увреждания се откриват освен при потвърдена към този момент патология на бъбрека, само че и при други съпътстващи болести: захарен диабет, артериална хипертония, подагра.

Специалистите разясниха методите за предварителна защита и понижаване на риска от развиване на бъбречни болести, които включват придвижване и физическа интензивност, нормализиране на кръвното налягане и равнището на кръвната захар, здравословно хранене и поддържане на обикновено тегло, както и задоволителен банкет на течности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР