За поредна година София се включи в Международния ден без

За поредна година София се включи в Международния ден без ...

Предложение: Всяка неделя да е ден без автомобили в София.

За поредна година София се включи в Международния ден без автомобили. По този повод синята зона за паркиране в столичния център е затворена между 11 и 17 часа.
На много места има автомобили в местата за платено почасово паркиране, но те са там, защото са спрели още в петък вечер.
"Всяка неделя може да бъде обявена за ден без автомобили. Вижте колко е тихо и приятно, хората карат колела, разхождат се, снимат се на средата на улицата“, коментира Милена Шопова за БГНЕС.
"През днешния ден има много инициативи. Днес имаме и сериозна инициатива от „Европейска столица на спорта“ – имаме екстремен фестивал. Младите хора го харесват. Много неправителствени организации и наши партньори се възползваха от освободения център, за да направят пък свои инициативи", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която даде повече информация за събитията, които съпътстват Международния ден без автомобили. 
Тя обясни, че в близост до Министерството на отбраната има мобилна измервателна станция на РИОСВ, която ще покаже, че ако се лишим макар и за кратко от автомобилите си въздухът на София ще стане по-чист.
Хората приветстваха инициативата и подчертаха, че трябва да се мисли за вариант, такъв ден да има по-често.
"Ще е прекрасно, ако в центъра няма коли. Твърде претъпкано е. Колите замърсяват въздуха, все пак отделят вредни емисии", заяви Борис Тодоров.
"За центъра на София много ги подкрепям. Идеално е човек да може да се движи без автомобил. За мен най-доброто решение за центъра на София е както е в Лондон, а именно всеки автомобил да плаща такса за влизане и излизане от центъра. В Англия има многоетажни паркинги около центъра на града, където човек може да си остави автомобила и с градския транспорт да стига до сърцето на града. Това може да се случи и в София. Трябва да се сложи и край на това целият трафик да минава през центъра на града, за да стигне от една точка до друга. Така въздухът ще стане по-чист, а хората ще ходят повече пеша", подчерта Мирослав Мавров.

Източник: actualno.com