За поредна година предаването на изборните книжа и протоколи бе

...
За поредна година предаването на изборните книжа и протоколи бе
Коментари Харесай

Хаос и опашки при предаването на изборните книжа

За поредна година предаването на изборните бумаги и протоколи бе придружено от безпорядък, опашки и изнервени хора. Членове и ръководители на секционни комисии чакаха повече от 12 часа на крайник. Оплакаха се от липса на храна и вода, във Враца оповестиха за припаднали хора.
Според представителя на ЦИК Александър Андреев застъпване в графика е довело до закъснение на протоколи от СИК и РИК в София, съобщи БНР.


Повече от 12 часа ръководителите на секционните комисии от София-област не можеха да отчетат протоколите. Причината за забавянето още веднъж е неточност в попълването на протоколите и отчитането на машинното гласоподаване.
Районната изборна комисия работи на цялостни обороти, само че има доста неточности, изясни представителят на Областната администрация Ваня Костадинова.
За всеобщи неточности в протоколите оповестиха от РИК във Враца. Десетки членове на секционните комисии чакаха цяла нощ да отчетат резултатите. Десетки представители на секциите от отдалечените общини – Козлодуй и Оряхово извиха опашки, бе получен сигнал за припаднали хора. Масово не са попълнени вярно така наречен контроли, които са седем за хартиените бюлетини и единайсет за машинното гласоподаване. Заради неточности при изписването на резултатите за 10 секции ще се наложи наново броене на бюлетините. Според представителят на РИК Красимир Колев доста от членовете на комисиите не са чели напътствията на ЦИК за попълването на изборните бумаги.
Над 12 часа продължи приемането на бюлетините и изборните бумаги в Районната изборна комисия във Велико Търново. Един от членовете на секционна комисия е получил на опашката тази заран инсулт, оказана му е здравна помощ. Объркано окомплектоване на страниците от протоколите, което е направила Община Лясковец при раздаването на книжата на секционните комисии, е довело до безредие на страници с разнообразни номера и това сътвори проберем при отчитането на изборните резултати и напрежение тази заран сред чакащите над седем часа комисии да предадат бюлетините. Резултатите ще бъдат зачетени, не е от пълномощията на РИК да наложи глоба на Община Лясковец, уточни ръководителят на комисията Десислава Йонкова.
Проблеми с попълването и окомплектоването на протоколите, грешките и несъответствията в тях доведоха до голямо закъснение и при отчитането на резултатите от изборите в Ловешка област. Наложи се членове на секционни изборни комисии да бъдат събирани през цялата нощ в Районната изборна комисия, с цел да подписват новите протоколи.
Според представителят на РИК в Ловеч забавянето се дължи на неопитност на членовете на секционните изборни комисии и на извънредно подценяване от страна на политическите партии и обединения, които са показали своите претенденти в тези комисии. Някои комисии не са имали нито един представител на извършеното образование.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР