За поредна година огромен брой деца останаха извън столичните ясли

...
За поредна година огромен брой деца останаха извън столичните ясли
Коментари Харесай

Детските градините в София - лотарията, която остана

За поредна година голям брой деца останаха отвън столичните ясли и градини. За поредна година и казусът с незадоволителния брой места в тях е неуреден, а в това време родители проведоха серия митинги с гледище за места за всички деца и отплата под формата на ваучери за некласираните. На този декор Столична община готви измения в наредбата, регулираща изискванията за банкет в общинските заведения. Дали обаче плануваните промени ще доведат до по-справедливо класиране на децата или ще основат още ограничавания в системата, която към този момент близо 20 години показва отпадналост в подсигуряването на задоволително грижа за най-малките?

Без място

Сагата с незадоволителния брой места в градините в София се трансформира в хронична и в един от символните проблеми за столицата. Ежегодно хиляди деца остават отвън класирането за общинска ясла и градина, като тази година техният брой е изключително огромен - след третото класиране през юни вън от системата са съвсем 10 000 деца. Числото е стряскащо огромно, изключително в случай че си спомним упоритостта на дългогодишния кмет на София Йорданка Фандъкова, дадена през 2018, а точно " до две години за всички деца над 3-годишна възраст в София да има място в детска градина, която да е покрай региона, в който живеят ". От тогава изминаха две години, обещанията си останаха единствено положителни планове, а обстоятелствата са забележими за всички - освен че няма места за децата в градина до дома им, само че казусът се задълбочава. В резултат още веднъж хиляди родители ще са принудени да търсят други възможности за развъждане на децата си, от което най-потърпевш е фамилният бюджет.

Компесации

Огромният брой неприети деца предизвика серия митинги с главно искане за подсигуряване на задоволително места в общинските заведения, компенсации за неприетите под формата на ваучери, както и изцяло възстановяване на изискванията в градините. На процедура, концепцията за компенсиране не е нова - още през 2009 година в Закона за фамилните помощи залегна текст, съгласно който неприетите в градина деца ще имат право на месечна отплата. Разпоредбата обаче по този начин и не бе финализирана, а на по-късен стадий беше и анулирана. Това, за което упорстват в този момент родителите, е изплащането на обезщетение в размер на издръжката на едно дете, в случай че то би било признато в общинско заведение. Към момента отговорът на локалната власт обаче не наподобява по никакъв начин насърчителен - общината твърди, че не разполага със средства за обезщетения, а наличните финанси се насочват в построяването на нови градини. От там акцентират и цифрата от близо 100 нови детски заведения, които са издигнати в последните години на територията на столична община. Според Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система обаче действителният брой на новите градини е в пъти по-малък. " Реалният брой на новите градини е към 30 ", съобщи тя пред news.bg. Останалите " нови " градини, означи Кенова, са в действителност разширения на към този момент съществуващи такива или реорганизация на етернитови здания. Кенова е безапелационна, че решение на казуса с незадоволителното места е субсидирането на децата. " Нека сумата, която се дава за признатото дете, се заделя и за това, което е останало отвън класирането ", уточни тя. Според нея точно това най-вероятно ще подтикне общината да стартира с стремително строителство на нови градини.

Нови правила и остарели проблеми

Стъпка към разрешаване на казуса с незадоволителното места съгласно локалната власт е въвеждането на така наречен уседналост - аршин, който е заложен в промените на Наредбата за банкет на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските учебни заведения на територията на Столична община. Съгласно него отсега нататък при класирането на децата влиза в действие изискване, съгласно което оптимален брой точки за кандидастване ще се дава при непрекъснат или сегашен адрес на родител в административния регион, в който се намира градината, през последните над три години. Според родители обаче това, което прави общината в реалност, е да усложни в допълнение изискванията за банкет наместо да позволи казуса в целокупност. С въвеждането на сходен аршин да вземем за пример " се санкционират " фамилии, които са с дълготраен адрес в София, само че закупуват жилище в друг от досегашия си квартал, тъй като, премествайки дома си - смяна, която точно раждането на дете в фамилията може да предизвика, шансът им за класиране спада внезапно. Нещо повече, инцидентно или не, със заложените нови критерии на процедура дете на семейство с двама безработни родители, само че със заветната уседналост, ще има еднакъв брой точки с дете, чиито родители работят, само че са трансформирали адреса си, решавайки да основат настрана домакинство посредством покупката на парцел, за който ще заплатят немалка сума налог на Столична община. Последният, между другото, за актуалната 2020 година беше повишен от 2,5 на 3% от цената на договорката по покупката. Поради тази причина значително родители упорстват в свои мнения по проектонаредбата за въвеждане на уседналост на територията на Столична община, само че не и тя да е обвързана с съответен регион.

Групи на макс

Друго съществено терзание на родителите, обвързвано с квалифицираните промени, се отнася до риска от увеличение на групите в яслите и градините. В отговор на митингите от Столична оповестиха, че есента ще провиснал още към 1500 места в градините. В реалност обаче, това което възнамерява Следствен отдел към окръжна прокуратура, е прехвърлянето на свободните места на деца с хронични болести, които са надпланови, към местата на деца по общ ред. Подобно нарастване на броя на деца съгласно доста от родителите е крачка обратно към годините, в които групите бяха с по 30 и от горната страна деца. Според нормативната уредба сега потенциалът на една група в детска градина е 23 деца, а в ясла 18, като по изключение се позволяват надлежно 28 и 23 места. В същото време, Следствен отдел към окръжна прокуратура не възнамерява нарастване на личния състав в градините, даже в противен случай, в отчета си към предлаганите промени акцентира, че междинната посещаемост на децата в яслените групи варира сред 6 и 11 деца, както и че " наличният личен състав в градините е задоволителен " - два обстоятелството, които са оспорени в мнения на родители по въпроса. В едно от тях да вземем за пример четем: " в случай че децата са повече, то не може да се приказва за образование, а просто за събиране на едни деца на едно място и хората, които се грижат за тях, единственото, което могат да създадат, е да наблюдават да не се получи съдбовен край за някое от тях. ". В друго родител показва: " Увеличаването на броя на децата до 30 ще докара до неуспяване на личния състав да се оправи с активността си, тъй като е претрупан с доста отговорности, детските пространства не са задоволително огромни, с цел да поемат толкоз деца, допустимо е да зачестят случаите с децата (визирам да вземем за пример случая с падналото дете в Пловдив). Нека се има поради и възрастта на учителите, медицинските сестри и възпитателите, претоварването му би затруднило и намирането на нови хора, които да се грижата за децата ". Опит за увеличение на групите беше изработен преди дни и в Пловдив, само че смяната беше върната от регионалния шеф. Дали тя ще бъде осъществена в София, ще разберем напълно скоро.

Наследство

Едната от аргументите за дефицита тук-там в ясли и градини в София е потреблението на сградния им фонд за разнообразни цели, почнало в годините на демокрацията, когато никой не е очаквал, че ще има сходен прираст на хора към София, какъвто се следи сега. На места това граничи с цялостно безхаберие и липса на дълготрайна визия за развиването на столицата, за която е ясно и без да си експерт по градска антопология, че ще продължи да се разраства. След няколкото митинга на родителите от кместската администрация оповестиха, че обществените служби в два столични региона ще освободят постройките на някогашни детски градини, където са настанени. Кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков от Демократична България изясни от своя страна, че има опция емблематичният ресторант " Синият лъв " да бъде преустроен в детска ясла. Тези привидно дребни промени демонстрират, че за напълно малко време решения може да се намерят. Дали те щяха да станат факт без изразеното родителско неодобрение е въпрос, чиито отговор ще оставим отворен.

Вечната лотария

Независимо дали бъдат утвърдени предлаганите в този момент промени, честите промени в изискванията, по които се класират децата, демонстрират единствено едно - липса на ограничения, с които да се отстрани казусът с дефицита тук-там, в случай че не напълно, то най-малко в допустима степен. Аргументът за градеж на нови здания на фона на лавинно възходящия брой неприети деца и в това време разширението на към този момент съществуващи квартали или основаване на напълно нови такива в столицата с надалеч по-бърза скорост, потвърждава, че очевидно някой някъде чертае, пресмята и брой неправилно. Или въобще не го прави. В същото време ставаме очевидци на съвсем годишни редакции на нормативната база за банкет в общинските градини. Резултатът най-често е конфигуриране на едни родители против други и разиграване на хиляди деца в
лотария, чиито излаз се взема решение от шанса. Когато става дума за проблем, засягащ десетки хиляди фамилии, размяната на търсенето на дълготрайни решения с очакване в положителната случайност звучи меко казано неуместно. Крайно време е Столична община да предприеме стъпки, с които да престане да разделя жителите си и техните деца посредством нови и нови критерии, да обезпечи еднакъв достъп и да постави завършек на една изначално сбъркана лотария, просто като я отстрани. А това, както всички видяхме, само че с една друга надалеч по-мащабна лотария, не е толкоз сложна задача.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР