За поредна година български шофьори алармират, че свидетелствата им за

...
За поредна година български шофьори алармират, че свидетелствата им за
Коментари Харесай

Ако пътувате в Румъния: Отнемат книжка за почти всяко нарушение на пътя

За поредна година български водачи сигнализират, че свидетелствата им за правоуправление са отнети в Румъния поради направени нарушавания на закона за придвижване по пътищата и връщането на документите им от време на време лишава и година. На процедура в Румъния дребни нарушавания, като да вземем за пример секване на непрекъсната осова линия или превишена скорост, са задоволително съображение управляващите да лишават книжката ви, демонстрира репортаж на Българска национална телевизия.
 Все повече българи с отнети шофьорски книжки в Румъния  Как да опазим автомобила си от конфискация в Гърция
Дори да платите санкцията си в Румъния, това не е гаранция, че скоро ще може да освободи книжката си. Това води и до казуса по какъв начин да караме без брошура, когато се завърнем в България. 

На лидера с отнета брошура румънският служител на реда издава служебна записка, в която са разказани нарушаването и наказването. С нея лидерът има право да ръководи на територията на Румъния 15 дни, по време на които той може да апелира наказването или след заплащане на санкция да си освободи книжката.

Българинът Росен Петров споделя, че е бил глобен на пътя, книжката му е отнета, а заплащането на санкцията му лишило близо 6 часа. Книжката му обаче била върната след година и два месеца.

Друг водач изяснява, че управляващите му издали документ за шофиране, който важи единствено в рамките на Румъния за 15 дни. " Платих санкцията, от там ми споделиха, че би трябвало да отида при нотариус и да се подпиша, че 90 дни няма да карам в Румъния, като трябваше да извикаме и преводач, който да ми преведе написаното от нотариуса. Всичко съм платил аз. Отидох в техния КАТ, подадох всички документи и незабавно ми върнаха книжката ", споделя пострадалият.

По думите му обаче, в случай че бъде спрян в България без брошура, той не може по никакъв метод да потвърди, че тя му е отнета от румънската полиция и чака да му бъде върната. 

От пътната полиция в Румъния не дали отговор на питане на Българска национална телевизия дали отнемането на книжката води до лишаване на правото за шофиране в Европейски Съюз.

" Наказанието отнемане на право за правоуправление на МПС не стартира да тече от момента на лишаване на книжката, а стартира да тече след приключване на този 15 -дневен, да го назовем - гратисен интервал ", изясни Георги Воденски, първи секретар на българското посолоство в Букурещ.

По думите му: " След приключване на гратисния интервал, в случай че има наложена възбрана за ръководство на МПС на територията на Румъния и водач бъде заловен да ръководи, до момента в който тази възбрана е още в действие, наказването е затвор. Ако книжката не бъде освободена от полицейското ръководство, тогава тя се изпраща към Пътна полиция в Букурещ, където се оформя кореспонденция и тази кореспонденция се препраща към посолството. В посолството от своя страна се изготвят описи на получените по този метод книжки, които с дипломатическа поща се изпращат до Министерството на външнита работи в София, те ги препращат към Главна дирекция " Национална полиция " на Министерство на вътрешните работи, а те ги разпределят по регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи по местоотчет на водачите ". 

От полицията са безапелационни, че в случай че бъдете спрени на територията на Бъгария без брошура, ще бъдете санкционирани:

Те са нарушили закона за придвижване по пътищата в Румъния. Не са нарушили закона за придвижване по пътищата в България. Ако лидерът ръководи в България без удостоверение за правоуправление, ние нямаме такива данни, че този лидер е осъден в друга страна. В системата ще ъде отразено, че лидерът има годно удостоверение за ръководство на МПС и в случай че не го носи, надлежно има глоба, за което се заплаща санкция, изяснява гл. инсп. Михаил Манов, шеф Сектор Пътна полиция - Русе.

Адвокатите поучават сънародниците ни да си платят незабавно глобата, с цел да могат да получат книжката си незабавно.

" След това няма никакъв късмет да им бъде помогнато, тъй като - и това е укор от мен, към нашите законодатели, в нашия Закон за придвижване по пътищата съществуват единствено четири хипотези, при които може да бъде публикуван препис на свидетелството за правоуправление: в случай че е развалено, в случай че е унищожено, в случай че е изгубено или в случай че е откраднато ", изясни адв. Ангелин Колев.

В останалите случаи, в случай че свидетелството за правоуправление е отнето, контролните органи у нас нямат право да издадат препис.

И той остава да чака това удостоверение. Ако в същото време го спрат контролните органи в България, глобата за това, че не си носи свидетелството за правоуправление, санкцията е 10 лева Но казусът е, в случай че индивидът желае да пътува в други страни от Европейски Съюз. Там без удостоверение за правооуправление не става, изяснява юристът.

По думите му въпросът не се взема решение и с интернационално удостоверение за правоуправление, защото то важи единствено с представянето на националното удостоверение. 

Само за първата половина на тази година отнетите книжки на българи, които са обработени от посолството ни и върнати, са 120 на бр. За 2017 година техният брой е бил 224.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР