За пореден случай на опит за финансова измама съобщава БНТ. Става

...
За пореден случай на опит за финансова измама съобщава БНТ. Става
Коментари Харесай

Поредна онлайн измама - съобщават ви, че сте спечелили от лотария, но после ви искат пари

За следващ случай на опит за финансова машинация оповестява Българска национална телевизия. Става дума за продобиване на огромна сума пари от нова лотарийна скица за разпределяне на парични награди въз основа на компютърна система за гласоподаване. В имейла в детайли е обяснено, че не е належащо да се закупуват билети за присъединяване, а спечелилите се избират посредством мобилна мрежа за гласоподаване.
Прочетете още
Съпругът на Иванка Христова получава имейл, в който го осведомят, че е спечелил 3 милиона паунда и измежду 14-те " спечелили ", определени на инцидентен принцип като част от програмата за интернационалните промоции на онлайн лотария.

" Направи ми усещане, че пишеше " Лотария евромилиони " и тъй като имам информация, че има такава
лотария, отворих. И се стартира: аз пиша, те дават отговор. И всичко на български ", споделя Иванка Христова.

От кореспонденцията излиза наяве, че към този момент е нает юрист в Англия, където е записана
лотарията, който да извърши законовите условия и да се изпратят парите. За да се случи това обаче, на него ще би трябвало да му се заплати.

" Легитимира се юристът, който ще оформя документите. Изпраща си шофьорската брошура, паспорт, документ за приключено обучение и дори документ за нашата облага. След като изпратя таксите, които възлизат на 3100 лева или почти 1700 паунда, в границите на 48 часа ще ми изпратят по пощальон документите, че е почнала процедурата по освобождението на моята облага ".

Милиони консуматори получават сходни известия, а главната цел е измамниците да вземат пари от сякаш печелившия.

" Това е един детайл на по този начин наречения обществен инженеринг, който разчита на това, че хората, които получат подобен мейл, ще повярват, че могат да завоюват милиони или доста пари. Оттам стартира целият проблем. Няма по какъв начин да получиш пари от нещо, в което не си взел участие или най-малкото да получаваш пари от някакъв източник, който е неразбираем ", изясни специалистът по киберсигурност Явор Колев.

Защитата на всеки зависи от неговото лично възприятие за самозапазване, разяснява и юристът Теодор Тошев:

" Тоест, те би трябвало да се научат да разграничават подвеждащите имейли или имейлите, които се пробват да ги вкарат в подвеждане или машинация, както и известията в обществените мрежи ".

Обикновено в лъжливи схеми в интернет се увличат по-възрастните хора, които са по-доверчиви и не употребяват толкоз интензивно имейлите си и обществените мрежи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР