За пореден път политическите сили не успяха да постигнат пълен

...
За пореден път политическите сили не успяха да постигнат пълен
Коментари Харесай

Политическите сили не се разбраха за състава на РИК – Русе

За следващ път политическите сили не съумяха да реализират цялостен консенсус при консултациите за съставяне на Районната изборна комисия /РИК/ за Русенска област.

Така съставът на РИК-Русе за идните предварителни парламентарни избори на 2-и октомври ще бъде избран от Централната изборна комисия. Това би трябвало да се случи най-късно до другия петък – 12 август. В началото на консултациите регионалният шеф Анатоли Станев прикани участниците да проявят съгласие между тях и да повдигнат кандидатури за състава на РИК, които да са потвърдени експерти, а не просто политически лица.

На процедура консенсус имаше само по отношение на председателския пост. Всички политически сили показаха единодушието си с кандидатурата на Милена Хинкова, издигната от „ Българска социалистическа партия за България “. Припомняме, че на последните три избора точно тя оглавяваше комисията и нямаше проблеми при подготовката и протичането на вота. Тя е правист по специалност и разполага с богат опит в областта на административното право.

Раздорът сред партиите пристигна от двете заместник-председателски места и това за секретар. Оказа се, че четири партии се борят за три места. От „ Продължаваме промяната “ желаеха секретарското място. За него те оферират ръководителя на адвокатската гилдия в Русе Ангел Стефанов. Мястото обаче се оказа мечтано и от още две обединения – Движение за права и свободи и „ Възраждане “. Съответно става дума Елиз Халил, която до момента е била заместник-председател на РИК, а от „ Възраждане “ бе препоръчана Лиляна Владимирова, която има стаж като правист в Областната администрация преди години, а в този момент работи като юрист. Ако обаче настояванията им не бъдат задоволени, от трите партии ще се борят за някое от заместник-председателките места. Другите две оферти за заместник-председател на РИК са от ГЕРБ-СДС – Николай Братованов и от Има Такъв Народ – Ина Райчева. Николай Братованов е правист по специалност и е бил ръководител на комисията, а в следствие и част от управлението на РИК. Ина Райчева е дълготраен арбитър и е заемала поста заместник-председател на РИК.

Колкото до членовете на РИК предлагането на Политическа партия е за Александър Ганчев, Корнелия Добрева и Звезделина Рафаилова, а от ГЕРБ-СДС са Антоанета Йонкова и Миглена Ангелова като представител на Съюз на демократичните сили. За членове от Движение за права и свободи оферират Шейнур Еюб, „ Демократична още веднъж оферират Стефан Бонев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР