За пореден път и тази година, от 18 юли ще

...
За пореден път и тази година, от 18 юли ще
Коментари Харесай

Времето за сбъдване на желания дойде! Погледнете към небето!

За следващ път и тази година, от 18 юли ще гледаме към небето за падащи звезди, написа fresh-science.com.
Метеоритният дъжд Персеиди ще озари най-интензивно небето през август, когато Земята ще премине през опашката, оставена от кометата Swift-Tuttle, като се чака удивително шоу. Персеидите са може би най-популярният поток метеори, като тази година ще се следят двойно повече „ падащи звезди “.
Кометата Swift-Tuttle е най-големия прочут обект, който минава около Земята постоянно. Ядрото й е необятно към 26 километра. За финален път е минала около Земята през 1992 година, а идващият път ще бъде през 2126. Земята минава през останките от кометата всяка година, което основава годишния Персеиден дъжд.

Пиковият миг тази година ще се следи сред 11 и 13 август, като най-зрелищното небе се чака в дребните часове на 12 против 13 август – понеделник, след 22:00 часа наше време. В небето се чакат да проблясват сред 150 и 200 падащи звезди на час.
Когато се любуваме на падащите звезди, в действителност следим остатъци от кометата, които се йонизират и нагряват при навлизането си в атмосферата, достигайки скорост от 59 km/s. Когато са в космоса, тези парчета се назовават метеори, само че навлизайки в земната атмосфера, те стават астероиди, които от време на време стигат повърхността.

Метеоритният дъжд Персеиди е най-зрелищното събитие от този тип за цялата година, следи се почти едновременно всяка година – сред 17 юли и 24 август . Ако сте планували да наблюдавате звездното шоу, насочете се някъде отвън града, където няма светлинно замърсяване и въздухът е чист. Гледането на звездите изисква самообладание, по тази причина е добра да се погрижете за комфорта си с одеяло или столче. След залез насочете взор към североизток.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР