За подобряване на пътната безопасност на участниците в движението ще

...
За подобряване на пътната безопасност на участниците в движението ще
Коментари Харесай

Въвеждат се 11 нови пътни знака

За възстановяване на пътната сигурност на участниците в придвижването ще оказват помощ 11 нови пътни знака, чието въвеждане е залегнало още от 23.07.2001 година в план за смяна на Наредба № 18.

Проектът е създаден по напътствие на Върховната административна прокуратура от Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на превоза и известията и Министерство на вътрешните работи.

Предложените нови знаци от група " Г " са:
- Г14б " Край на наложителен път единствено за велосипедисти " - Г15б " Край на наложителен път единствено за пешеходци " - Г16б " Край на наложителен път единствено за пешеходци и велосипедисти с указано място на придвижване "
С тях ще се отбелязва краят на настоящите към този момент пътни знаци Г14а " Задължителен път единствено за велосипедисти ", Г15а " Задължителен път единствено за пешеходци " и Г16а " Задължителен път единствено за пешеходци и велосипедисти с указано място на придвижване ".

Нови пътни табели ще има и в група " Д "
- Д13.2 " Начало на платена зона " - Д14.2 " Край на платена зона ". - Д17а " Изкуствена грапавина " - това е нов знак, който ще указва точното местонахождение на изкуствената грапавина на платното за придвижване. - Д28 " Споделена зона за придвижване с ограничаване на скоростта " - Д29 " Край на споделена зона за придвижване с ограничаване на скоростта " - този знак предназначи за обозначаване начало и завършек на зона, която в цялата си ширина е споделена от указаните участници в придвижването. - Д30 " Паркирай и пътувай ", той ще алармира местата, където може да се паркира, с цел да се употребява свободно градския превоз.
Следващи по ред са новите пътни знаци и от група " Ж "
- Ж25.1 " Номер на велосипеден маршрут по интернационалната подредба " - Ж25.2 " Номер на велосипеден маршрут по националната подредба "
Тези два знака ще отбелязват номерата на велосипедните направления, включени в туристически и велосипедни карти, основани да разпространяват велосипедния и различния туризъм.

Предвижда се и нова визуализация на пътен знак Д20 " Платен паркинг ", който да демонстрира метода на заплащане и времетраенето, в което паркирането е платено.

Знак А20 " Велосипедисти и водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство " ще се употребява и за сигнализиране на пътен сектор, в който велосипедисти и водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство могат да навлизат или да пресичат платното за придвижване.

Ново предопределение на пътен знак В9 " Забранено за велосипедисти " е да отбелязва специфична алея за велосипедисти и водачи на самостоятелно електрическо транспортно средство, намираща се наоколо.

Промени вещаят и електронните знаци с променливи известия с условията на стандарта БДС EN 12966 " Вертикални пътни знаци. Пътни знаци с изменящи се известия " и вкарват функционалностите и визуализацията на знаците.

Целта на измененията е да се уеднаквят условията с разпореждания на Виенската спогодба за пътните знаци и сигнали от 1968 година и Европейското споразумение към нея, посредством което да се унифицират знаците в страните от Европейски Съюз.

Очаква се да се усъвършенства качеството на сигнализацията по пътищата, както и информирането на участниците в придвижването , а по-специално на велосипедистите и пешеходците. Ще се уеднакви и проектантската процедура, с което ще се реализира повишение на сигурността на придвижването по пътищата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР