За по-младото поколение фенове Игор Корнеев е един от помощниците

...
За по-младото поколение фенове Игор Корнеев е един от помощниците
Коментари Харесай

Игор Корнеев: Стоичков пушеше в Барса, но малко

За по-младото потомство почитатели Игор Корнеев е един от помощниците на Гуус Хидинк в Русия, който стигна до 1/2-финал на Евро 2008, някогашен състезателен шеф на Зенит и Локомотив, както и на селекционния отдел на Монако. По-възрастните помнят брилянтния халф на ЦСКА, с който армейците завоюваха последната купа и Купа на Съюз на съветските социалистически републики през 1991-ва, а самият Игор беше определен за Играч на сезона.
Корнеев е единственият руснак, играл в Барселона през сезон 1994/95 под управлението на Йохан Кройф. Общо записа 13 мача за каталунците, 8 като титуляр. Може би щяха да са повече, в случай че не бе лимитът от трима легионери, а по това време в отбора бяха Роналд Куман, Георге Хаджи, Ромарио и Христо Стоичков. Във връзка с рождения си ден (на 4 септември навърши 56) Корнеев, който игра още за Еспаньол, Хееренвеен, Фейенорд и НАК Бреда, върна лентата обратно.

Игор, от гениите, с които сте играли, кой е най-мързеливият?

– Ромарио. Мотото му беше: Не упражнявам, само че играя. Колкото и да е необичайно, този метод работеше.

Каква е тайната?

– В неговата невероятна физическа мощ. Почти не се контузваше. Ромарио в никакъв случай не е пил. Можеше да остане безсънен до полунощ, само че не си позволяваше и капка алкохол. Гуус Хидинк е единственият треньор, който го накара да даде всичко от себе си в ПСВ. Останалите си затваряха очите за номерата му, тъй като се изкупваха от феноменалното му показване. Кой различен в Испания на старта на Ла Лигаби заречен обществено, че ще вкара 30 гола и да го направи? Ромариобеше талант. Головетему са нещо божествено. Той освен вкарваше, само че го превръщаше в изкуство. Ромарио и вратата бяха като едно. Едва допира топката и към този момент е ясно, че след секунда ще е зад голлинията. Често решаваше мачовете в края. 89 минути се мотаеше, приспиваше бранителите, а по-късно –бум! Това беше Ромарио.

Представяте ли си го в актуалния футбол?

– При Ван Гаал щеше да е запаса. А други треньори мъчно биха задържали състезател, който не работи за тима. Нападателите катоРомарио през днешния ден играят единствено в междинни клубове. В огромните всички крепко работят.

Кой беше най-искреният човек в Барса по вашето време?

– Амор. Нищо чудно, че е бил капитан. Куман също е почтен, бяхме в една стая на лагери. Понякога поддържам връзка с него и със Стоичков.

Когато Стоичков беше назначен за консултант на президента на Ростов, направихме изявление с него. Пред очите ни той на вятъра се опитваше да се свърже с вас. Успяхте ли тогава?

– Да, говорихме с Христо. Съжалявам, че не успяхме да се срещнем. Той не се задържа в Ростов.

За час и половина от диалога ни Стоичков изпълни догоре пепелника с фасове. И в Барселона не се ли разделяше с цигарите?

– Пушеше, само че по малко.

А вие?

– Никога не съм пушил.

Какъв беше Гуардиола тогава?

– Най-умният състезател. Неговата мощна страна бяха пасовете, които разсичаха отбраната на противника. Беше водач както на терена, по този начин и в съблекалнята. Не се притесняваше да изрази мнението си. Обличаше се елегантно. Гуардиола има специфичен жанр.

Какъв?

– Има един испански дизайнер – Антонио Миро. Това е нещо импровизирано и класическо. Първо си мислите, че това е необичайно облекло. Но погледнете по-отблизо и ще разберете: всичко е в детайлите.

Защо не останахте по-дълго в Барселона?

– Предложиха ми контракт по схемата „ 1+1+1 ”. Исках сигурност. Например двугодишен контракт. Освен това бях обезпокоен от обстоятелството, че Барселона, без мое единодушие можеше когато и да е да ме даде чартърен. Говореше се, че в тези години такава уговорка постоянно е била включвана в договорите. Не ме устройваше и отидох в Нидерландия.

Пресняков-старши (б.р. – известен съветски джазмен, саксофонист и композитор) ни сподели, че сте го уредили на пейката на Барселона в формален мач. Вярно ли е?

– Не беше навръх пейката, наоколо имаше столове. Петрович седна на един от тях.

Кройф онемя ли?

– О, не, желаех му позволение преди мача. Въпреки че евентуално не всеки треньор би се отнесъл с схващане към такова искане. Пристига прочут музикант, няма билет, може ли да гледа мача до пейката?

Бившият бранител на ЦСКА Сергей Фокин загатна в изявление, че в тима не сте били харесван поради нарцисизъм и надменност. Чувствахте ли се по този начин?

– Не мисля, че съм работил надменно. Просто имах друг обществен кръг. Привличат ме музикантите. Чета доста, изучавам британски. Стаята ми в базата в Архангелск беше отрупана с книги.

Предпочитахте ли ги пред отборните купони?

– Всичко, обвързвано със събирания и пиянство, не е моята тематика. Не желаех да си изгубвам времето. В такива моменти вземах книга и отивах в стаята си да чета. Къде е тук арогантността?

Дмитрий Кузнецов ни сподели: „ През 1988 година ЦСКА игра вкъщи с Гурия. Ако грузинците победят, те могат да влязат в елита. Донесоха пари, които ги раздадоха на всички без мен и Корнеев. Когато сиги разделиха, някой сподели: „ Това не е належащо, по този начин или другояче, няма да ги вземат. “Победихме с 5:2, а Корнеев вкара хеттрик. “ Помните ли го?

– Ха-ха, по този начин беше. В началото въобще не разбрах какво се случва на терена. Но когато вкарах третия гол, грузинците ми извикаха: „ Какво правиш?! ” И стартира да ми просветва…

Не си ли задавахте въпроси след първия гол?

– Не, тъй като всичко стана доста бързо. Направих хеттрик за към 20 минути.

След това съотборниците ви върнаха ли парите?

– Не знам, може би…

Можете ли да наречете Хидинк ваш другар?

– Мисля, че да. Често се чуваме.

Кога ви порази с човешките си качества?

– Гуус е фантастично грижлив към хората към себе си. Разбирате, че сте под крилото му. Дори не става въпрос за тези, които работят с него – това се отнася за всеки, който е безценен на Хидинк. Той е в положение да изненада човек, който въобще не чака това!

Хидинк прекарва ваканциите си в Зимбабве, в Уганда или в Мадагаскар. Канил ли ви е за компания?

– Не. Предпочита да пътува със брачната половинка си. Понякога взема братята със себе си. Гуус ми е разказал доста забавни неща за тези страни и може би някой ден ще отидав Африка. Не е ли ужасно да отидеш на сафари и да видиш слон, лъв, горила на една ръка разстояние?

С какво Хидинк е по-добър треньор от Адвокаат?

– И двамата са експерти от най-висока класа. Но Гуус е по-гъвкав, по-мъдър. Той по този начин те подготвя, че всеки състезател е подготвен да се бори за негона терена. В екипа заобикаля споровете, като в същото време държи всичко под надзор.

Първият урок, който получихте от Хидинк?

– Имаше проблем с футболист в националния тим. Ако го бяхме изпратили у дома, никой нямаше да има въпроси. Много треньори биха го създали. Но Гуус се измъкна от тази обстановка. Той го засрами и в същото време стимулира и това даде резултат. С един патрон Гуус умъртви 3 заека. Така беше и на подготовката за Евро 2008.

В какъв смисъл?

– Грешите, в случай че смятате, че той работи прецизно по програмата, дадена от Раймонд Верхейен. Хидинк има скотски инстинкт за положението на играчите. Би могъл да извади някого от групата с думите: „ Днес нямада тренираш “. И момчетата подходиха към шампионата в съвършена форма! Нямаше контузии като се изключи Паша Погребняк, който контузи коляното си при осъществяване на фаул в мача против Сърбия.

Юрий ГОЛИШАК, „ Спорт Експрес ”

Превод " Тема Спорт "

Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР