За по-малко от седмица в Косово бяха убити две жени,

...
За по-малко от седмица в Косово бяха убити две жени,
Коментари Харесай

Две убийства на жени за по-малко от седмица разтърсиха Косово

За по-малко от седмица в Косово бяха убити две дами, което накара стотици да излязат по улиците. " Трябва да се събудим като общество, като страна и като нация ", прикани президентът Вьоса Османи, съобщи Агенция Франс Прес.
На 12 април 21-годишна жена беше убита в град Феризай, на към 30 километра южно от Прищина. Съпругът ѝ, обвинен в убийството ѝ, беше задържан от полицията.
Убийството шокира Косово и накара няколкостотин души да излязат на проява в столицата на 15 април, с цел да призоват за по-строга политика против причинителите на принуждение над дами.
На плакатите и табелите пишеше: " Прокурорът има кръв по ръцете си ", " Съдът има кръв по ръцете си ", " Полицията има кръв по ръцете си ", " Държавата има кръв по ръцете си ".
Няколко часа по-късно Косово се разсъни с новината за гибелта на друга жена в западния град Пея, " евентуално убита от брачна половинка си ", съгласно прокуратурата. " Заподозреният е задържан и съответните екипи са пристигнали на мястото на случая ", се споделя в изказването на прокуратурата.
" За страдание през днешния ден всички се събудихме с ужасната вест за убийството на една жена от нейния брачен партньор. Това извънредно събитие, което вреди на нашето общество и на нашата страна, тези убийства на дами, би трябвало да бъдат спрени непременно. Единственият метод да му сложим край е да се събудим като общество, като страна и като нация " реагира президентът Османи.
През 2023 година полицията е записала повече от 1100 случая на принуждение над дами в тази страна с 1,8 милиона поданици, само че правозащитните организации настояват, че този брой съставлява единствено дребна част от случаите. По данни на управляващите от 2010 година насам в Косово са били убити 55 дами.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР