За по-малко от две човешки поколения, популациите на гръбначните видове

...
За по-малко от две човешки поколения, популациите на гръбначните видове
Коментари Харесай

50% от дивите животни са изчезнали за последните 40 години

„ За по-малко от две човешки генерации, популациите на гръбначните типове са намалели на половина. “ Това е заключението на Световния фонд за дивата природа (WWF). Но какво значи това?

На всеки две години, WWF преглеждат 10 380 популации на 3038 типа бозайници, птици, влечуги, земноводни и риби. Тази година в отчета си те съпоставят тези популации със статуса им през 1970г и се оказва, че през днешния ден са намалели на половина.

„ В отчета има доста информация, която може да наподобява прекомерно комплицирана и неразбираема. Проста и ясна е обаче наклонността, която виждаме – 39% от сухоземните диви животни ги няма, 39% от морските животни ги няма, 76% от сладководните животни ги няма – всичко това единствено за последните 40 години. “ – изяснява Джон Хоекстра, академик от WWF.

Ако вземем междинната стойност на тези проценти, получаваме 51.3%. Дали това е безусловно прецизен метод да пресметнем популацията на дивите животни не е значимо. В реалност това са усреднени стойности, показващи смяна. Тенденцията е явна: дивите животни изчезват доста бързо.

Коя е най-голямата опасност за дивата природа? Експлоатацията на земните запаси и унищожаването на хабитата.

Хората употребяват повече запаси и по-бързо, в сравнение с планетата може да възвръща. Необходими са ни една и половина планети, с цел да могат да ни устоят, само че Земята е единствено една.

Най-големият и бързо разрастващ се проблем се оказва екологичният ни отпечатък. И по-специално горенето на фосилни горива – нефт, въглища и природен газ. През 1961г въглеродът е отговарял за 36% от екологичния отпечатък на човечеството върху природата. През 2010г обаче е 53%. Най-големите замърсители са Съединени американски щати и Китай, а Индия не изостава доста след тях.

Данните от отчета на WWF са отрезвителни. Използваме ресурсите на нашата планета по метод, който скоро освен няма да може да покрива потребностите ни, само че и доста бързо унищожава хабитата на дивите животни.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР