За пети пореден месец Българската народна банка определя по-висок основен

...
За пети пореден месец Българската народна банка определя по-висок основен
Коментари Харесай

Основната лихва в България скача за пети пореден месец

За пети следващ месец Българската национална банка дефинира по-висок главен лихвен % (ОЛП). За февруари той е закрепен на 1.82% или с 0.4 пункта нагоре по отношение на януари. Това е и най-високото му равнище от юли 2009 година

Вдигането на главната рента в България идва след шест години, в които размерът ѝ бе неизменен на рекордното дъно от 0.00%. Цикълът на повишение стартира през октомври, а от декември той е на равнище над 1%.

Петото поред нарастване на главния лихвен % на Българска народна банка е реалност, откакто в последните месеци редица водещи централни банки по света усилиха своите съществени лихви. Сред тях е и Европейската централна банка, която евентуално ще продължи напъните си за изстудяване на инфлацията с ново стягане тази седмица.

По закон Българската национална банка не може да подвига или смъква главния лихвен % по свое убеждение, а може само да го дефинира на база междинната рента, реализирана при действително подписаните покупко-продажби на пазара.

Нивото на съществена рента, която постоянно работи от първия до последния ден на съответния месец, няма директно отражение върху лихвите по депозитите и заемите в България. С увеличението ѝ обаче пораства законната рента за веселба както за физически лица, по този начин и за бизнеси. Тя се образува като общ брой от ОЛП и 10 пункта – механизъм, който не е променян от над 27 години.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиносновна рента главен лихвен % Българска народна банка ПоследниНай-четениФинанси 60 Основната рента в България скача за пети следващ месец Пазари 60 Централните банки купиха колосални количества злато през 2022 година Градоустройство 144 ЦГМ разгласи подготвеност да издава по-евтините карти за възпитаници и студенти Хай-тек 144 Brain-Computer интерфейсите навлизат в живота ни през 2023 година? Компании 88 Мъск задейства превръщането на Twitter в суперприложение Телекомуникации 2666 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Европари 212 Бизнесът получи достъп до 235 млн. лева за енергийна успеваемост Бюджет и финанси 216 Еврозоната изненада с висок напредък, само че пазарите не са във екстаз Компании 692 БДЖ се размина (засега) с новите влакове за 1 милиарда лева Енергетика 524 За първи път в Европа силата от слънце и вятър надмина газовата Накратко 12269 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Компании 9166 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Digital 6064 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Индустрии 4328 Здрави животни за крепко човечество Бюджет и финанси 3878 Германия даде знак, че навлиза в криза Енергетика 3203 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Бюджет и финанси 2822 Държавата се готви за въвеждане на цени и в лв., и в евро от август Телекомуникации 2666 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Политика 2444 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Бюджет и финанси 2084
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР