За пети път дерогацията за руската компания Лукойл“ беше на

...
За пети път дерогацията за руската компания Лукойл“ беше на
Коментари Харесай

За пети път депутатите гласуваха сроковете на дерогацията за „Лукойл“

За пети път дерогацията за съветската компания „ Лукойл “ беше на дневен ред в Народното събрание през днешния ден. Набързо и без спор на първо четене депутатите одобриха износът на артикули от съветски нефт да отпадне от 1 януари 2024 година, а окончателният импорт на съветски петрол – от 1 март.

Още при започване на месеца ръководещите сътрудници реализираха съгласие към дерогацията за съветския нефт, като то включваше опазване на настоящето състояние, т.е. изключението да изтече през март, а не както желаеха от ГЕРБ – още на 1 януари.

Отказът да се одобри препоръчаният от ГЕРБ законопроект за бърза анулация на дерогацията тогава пристигна след няколко часа диспути по тематиката в пленарна зала. На последвалата среща сред трите партии, подкрепящи кабинета, се взе решение да бъде импортиран общ законопроект с дата на отпадане 1 март, а от 1 януари – прекъсване на износа на артикули с съветски нефт. Това на процедура е същото решение, което бе взето още предишния месец, и което е залегнало с плана на „ Продължаваме промяната “.
Газовата такса отпада
Днес депутатите небрежно утвърдиха и отпадането на газовата такса, която трябваше да бъде събирана от съветската компания „ Газпром “ за преноса на газта ѝ през България. Отпадането ѝ се случва единствено два месеца, откакто беше призната, само че заплащания по нея по този начин и нямаше.

За анулация на таксата, която беше въведена по гледище на финансовият министър Асен Василев, който в началото даже я включи в приходната част на бюджета за 2024 година, се заприказва предходната седмица. Тогава стана ясно, че таксата на Василев е напът да спре България за Шенген, защото тя визира директно Унгария, а Виктор Орбан насочи директна опасност към България.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР