За периода от януари до септември 2021 година е отчетен

...
За периода от януари до септември 2021 година е отчетен
Коментари Харесай

1000 евро разлика между най-евтините и най-скъпите жилища в София

За интервала от януари до септември 2021 година е регистриран забележителен растеж в цената на жилищата в София. Той е в размер на 9%. Изменението е на годишна база, заяви уеб сайтът pariteni.bg.

Данните сочат, че 1000 евро на квадратен метър може да доближи разликата в цените на жилищата в другите квартали в столицата. Най-скъпо се продават жилищата в кварталите „ Иван Вазов “, „ Изток “ и „ Лозенец “, където цените са надлежно 1910 евро на кв. м., 1858 евро на кв. м. и 1743 евро на кв. м. Сред водачите се подрежда и ж.к. „ Яворов “ с цени от 1810 евро на кв. м. Очаквано, най-евтино е в крайните квартали. „ Люлин “ е водач по най-ниски цени от вида 991 евро на кв. м. следван от ж.к. „ Надежда “ с 996 евро на кв. м. „ Дружба “ също е в челната тройка по ниски цени с 1030 евро на кв. м., демонстрират данни на компания за недвижими парцели.

Всъщност жилища, неуспели да се осъществят с години заради високата си цена, откриват своя покупател през днешния ден. Това са парцели, чиито притежатели не са търсели договорка непременно, а само на офертната стойност, която обаче не е отговаряла на пазарните действителности. Днес доста такива парцели съумяват да се продадат, защото цените им към този момент кореспондират с динамично растящия пазар, сочи анализът на брокерите.

От началото на годината имаме значително покупко-продажби за парцели, които са в продажба от 8-10, даже 11 години. Техните притежатели не са били склонни да поправят цените си, въпреки те доста да са надхвърляли междинните пазарни равнища. Днес обаче пазарът съумява да „ догони ” ценово тези жилища и покупко-продажбите са факт ”, разяснява брокерът Люба Атанасова. По думите й сме сега има " извънредно динамичен пазар " с интензивно банково присъединяване. Броят на подписаните покупко-продажби пораства с към 20% на годишна база, като търсенето продължава на изпреварва предлагането. Увеличава се и делът на покупките, направени с ипотечен заем – в случай че към есента на 2020 година те са към половината от всички покупко-продажби, то през днешния ден външно финансиране се употребява от към 60% от клиентите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР