За първите девет месеца на тази година около 12 300

...
За първите девет месеца на тази година около 12 300
Коментари Харесай

12 300 майки се върнали на работа преди детето да навърши 1 г.

За първите девет месеца на тази година към 12 300 млади майки са се върнали на работа, преди детето да навърши годинка, като по този метод са употребявали от опцията да получават с изключение на заплата си, и половината от полагаемото им се майчинство, сподели през днешния ден във Варна зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова, която взе участие в районен конгрес, отдаден на тематиката за майчинството и кариерата.

Конференцията бе открита от ръководителя на Жени ГЕРБ Ирена Соколова. В полемиките се включиха зам.-председателят на отрасловата комисия в Народното събрание Светлана Ангелова, народни представители от Варна, Бургас и Добрич.

Русинова напомни, че майчинството у нас е най-продължително в Европейски Съюз - 58 седмици и половина. Тя посочи, че в този момент на дневен ред излиза тематиката по какъв начин да бъдат подтиквани и подкрепени дамите, които желаят да се върнат по-рано на работа, изключително като се има поради неналичието на фрагменти на пазара на труда.

В България разликата в заетостта на дамите и мъжете не е повече от 3-4 % във възрастовата група сред 29 до 54 години, няма и съществени разминавания в заплащането, както е в доста европейски страни, добави Русинова.

Подкрепа за младите майки, които желаят да се върнат на работа, е и схемата " Родители в претовареност ", която се финансира с европейски средства, сподели зам.-министърът. Тя напомни, че на помощ могат да разчитат родители, чиито деца не са признати в градина. Чрез тази скица им се обезпечава детегледачка за 18 месеца, като това може да е непосредствен родственик, стига да е регистриран на борсата.

Проектобюджет 2019 е най-социалният, който сме имали до в този момент, сподели още Русинова. Тя напомни, че ще бъдат отпуснати 150 милиона лв. в допълнение за майките с деца с увреждания, както и 40 милиона лв. за енергийни помощи. Най-важното е обаче, че предстоят промени в обществената сфера, които ще разрешат ресурсът да стига до хората по допустимо най-ефективния метод, уточни Русинова. Според нея тематиката за децата с увреждания доста се е политизирала. Русинова добави, че с идните промени в законодателството настояванията на протестиращите майки ще бъдат изпълнени и изрази вяра, че митингите ще бъдат прекратени.

Зам.-министърът заяви още, че в края на ноември следва да бъде отворена напълно нова скица по европейските финансови принадлежности, която ще разреши за пръв път на общините да развиват медико-социална патронажна грижа, като си партнират със здравни заведения. Идеята е самотно живеещите възрастни и хора с увреждания в дребните обитаеми места да получават интегрирани услуги и да бъдат посещавани и от здравна сестра или доктор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР