За първи път във Варна на 2 юли в Летния

...
За първи път във Варна на 2 юли в Летния
Коментари Харесай

Пианистът от “Buena Vista Social Club” Роберто Фонсека преди концерта във Варна: В музиката ме вълнува всичко!

За първи път във Варна на 2 юли в Летния спектакъл от 21:00 ч. пианистът от “Buena Vista Social Club ” Роберто Фонсека ще показа дружно с камерен хор “Нови български гласове ”, носители на премия “Латино Грами ”, с диригент проф. доктор Георги Петков, плана “Отвъд нотите ”, в който българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в нова завладяваща пулсация.

Кубинският пианист Роберто Фонсека е представител на новата генерация музиканти във великата групировка “Buena Vista Social Club ”. Той е посланикът на кубинския джаз и музиката, която сътворява, е многопластова и вълнуваща, с нюх към мелодията и почит към традицията. Роберто Фонсека е прочут и обичан в целия свят и е работил с огромните актьори на Куба Ибрахим Ферер, Качаито Лопес, Омара Портуондо и другите от “Buena Vista Social Club ”, както и с Хърби Хенкок, Нилс-Петер Молвер, Карлиньос Браун, Майра Андраде, Раул Мидон и кой ли още не. Намираме го в Париж, в разгара на европейското му турне, което включва обиколката на 8 страни, с цел да поговорим с него за музиката, за началото с “Buena Vista ” и за работата му с Нови български гласове и техния диригент - композитора Георги Петков, професор в Нов български университет.
Кога разбрахте, че ще се занимавате с музика?

Още в учебно заведение - един ден осъзнах, раздруса ме като гръм, че мога да върша музика и че с нея мога да се показвам възприятията и мислите си.

Кой е оказал най-силно въздействие в детството Ви?

Родителите ми са музиканти, братята ми също и съм научил доста от тях, само че най-силно въздействие върху мен имаше майка ми, тя ми внуши какъв брой значима е интерпретацията. Тя е най-важният глас за мен и по тази причина постоянно може да се чуе в албумите ми.

Пианото ли Ви избра или Вие избрахте пианото?

Започнах с барабаните, тъй като бях неспокойно дете, а и татко ми свиреше на барабани. Но като седнах на пианото, разбрах, че това е най-цялостният инструмент, с който мога да изкажа всичко.

Какво Ви дава музиката?

Всичко, без нея не мога да живея. Без нея няма живот.

Какво Ви въодушевява?

Вдъхновение мога да намеря на всички места, само че за мен е значимо да се връщам в Куба, да усетя карибското море.

Свирили сте с “Buena Vista Social Club ”, какъв урок научихте от тях?

Моят жанр, методът, по който композирам и по който мисля във връзка с музиката, в огромна степен е повлиян от “Buena Vista Social Club ”. Ибрахим Ферер беше същински ангел и постоянно ме насърчаваше. От него разбрах, че няма значение какъв брой си огромен, значимо е да правиш нещата както би трябвало и да бъдеш себе си. Той ми оказа помощ да намеря стила си и да върша своята музика, по този начин както я чувствам.

Какво Ви вълнува най-вече в музиката? Има ли род, който Ви приказва по-силно от другите?

В музиката ме вълнува всичко! В афро-кубинската музика материалният свят се среща с духовния. Когато музиката излиза от сърцето, можеш да преместиш света. Музиката е нещо в действителност прелестно, с нея може да изразиш всичко, което чувстваш и мислиш. Джазът е този жанр, тъй като дава независимост и мощно възприятие. Но съм отворен за всички звуци от света.

Свирили сте с разнообразни обединения - от соло до биг бенд – с каква групировка се чувствате най-добре?

Мога да се показвам по друг метод, зависи какво желая да кажа. Няма значение дали изсвирвам соло или с група надарени музиканти - значимо е да е откровено.

Кое е по-силно за Вас като чувство - да композирате или да свирите пред аудитория?

Да композирам, това е доста мощен, натоварен и съкровен развой. Но и публиката зарежда по специфичен метод. Така че и двете преживявания са значими за мен.

Как намерихте пътя към българския фолклор?

Това се случи, когато пристигнах с Ибрахим Ферер през 2004 година и попаднах на фолклорен канал в хотелската си стая, влюбих се в ритъма, в хармонията и си дадох сметка, че въпреки да идваме от страната на многопластовите ритми, постоянно има с какво да се изненадаме и да срещнем нови провокации като българския фолкор. После продуцентите от Джаз Плюс ме срещнаха с композитора Георги Петков и започнахме обмена на хрумвания. Когато имаш почитание и обич към другата просвета, всичко се подрежда.

Какво помните от процеса на работа с композитора Георги Петков?

Беше 2020 година, не можехме да се срещнем и си пращахме партитури по имейла. Развълнувах се, като направих музиката по неговия аранжимент на “Девойко, мари хубава ” и на първото осъществяване пред аудитория в София се разплаках. Много красива музика.

Какво да чака българската аудитория на трите концерта в Пловдив, Варна и София? 

Силно предпочитание да споделим нашата музика с българската аудитория, с доста неспокойствие и наслада приготвяме програмата с “Нови български гласове ” и маестро Петков – вокалните му аранжименти са прелестни. В българския фолклор хармониите, ритъмът и мелодиите са безусловно завладяващи, а в комбиниране с кубинската музика е доста вълнуващо. Ще ви поведем на странствуване в красиво място с тази музика.

Разговаря Маргарита Борисова
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР