За първи път в света открит жив червей в мозъка на австралийска жена

...
За първи път в света учените твърдят, че 8 см
Коментари Харесай

За първи път в света учените твърдят, че 8 см червей е открит жив в мозъка на австралийска жена.

"Структурата, подобна на струна", беше извадена от увредената тъкан на фронталния лоб на пациента, роден в Англия, по време на операция в Канбера миналата година.

Червеният паразит може да е бил там до два месеца.

Изследователите предупреждават, че случаят подчертава повишената опасност от предаване на болести и инфекции от животни на хора.

"Всеки [в] тази операционна зала получи шока на живота си, когато [хирургът] взе форцепс, за да установи аномалия и аномалията се оказа бъдете въртящ се, жив 8 см светлочервен червей“, каза Санджая Сенанаяке, лекар по инфекциозни болести в болницата в Канбера.

"Дори и да махнете фактора "ммм", това е нова инфекция, която никога досега не е документирана при хора."

Кръглият червей Ophidascaris robertsi е често срещан при килимните питони – неотровни змии, срещащи се в голяма част от Австралия.

Учените казват, че жената най-вероятно е хванала кръглия червей, след като е събрала вид местна трева, Warrigal greens, до езеро близо до мястото, където е живяла.

Писане в списанието Emerging Infectious Diseases Мехраб Хосейн, австралийски експерт по паразитология, каза, че подозира, че тя е станала „случаен гостоприемник“, след като е използвала фуражните растения – замърсени с фекалии на питон и яйца на паразити – за готвене.

Там започна това, което лекарите нарекоха "необичайна констелация от симптоми" от болки в стомаха, кашлица, нощно изпотяване и диария, които ескалираха до нарастваща забрава и влошаваща се депресия.

Пациентът беше приет в болница в края на януари 2021 г. Скенер по-късно разкри „атипична лезия в десния челен лоб на мозъка“. Причината за нейното състояние беше разкрита само от нож на хирург по време на биопсия през юни 2022 г.

Тя се възстановява добре, въпреки че има медицинска история.

"Инвазията на мозъка от ларвите на Ophidascaris не е докладвана преди", пише д-р Хосейн. „Растежът на ларвата в третия стадий в човешкия гостоприемник е забележителен, като се има предвид, че предишни експериментални проучвания не са показали развитие на ларви при опитомени животни, като овце, кучета и котки.“

Д-р Сенанаяке - който е и доцент по медицина в Австралийския национален университет (ANU) - каза пред BBC, че случаят е предупреждение.

Екипът на ANU съобщава, че през последните 30 години са се появили 30 нови вида инфекции. Три четвърти са зоонотични - инфекциозни заболявания, които са прескочили от животни към хора.

"Това просто показва, че човешката популация се разраства, ние се приближаваме и посягаме към животните Това е проблем, който срещаме отново и отново, независимо дали става въпрос за вирус Nipah, който е преминал от диви прилепи към домашни прасета и след това към хора, дали е коронавирус като Sars или Mers, който е прескочил от прилепи във евентуално вторично животно и след това в хората."

"Въпреки че Covid вече бавно отшумява, наистина е важно епидемиолозите... и правителствата да се уверят, че имат добро наблюдение на инфекциозните заболявания наоколо."

Публикувано преди 6 часаПубликувано преди 11 часаПубликувано преди 45 минути

Зашеметяващи снимки о

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР