За първи път в света е открит изключително запазен труп

...
За първи път в света е открит изключително запазен труп
Коментари Харесай

В Сибир откриха първата изцяло запазена пещерна мечка от ледниковия период

За първи път в света е открит извънредно непокътнат мъртвец на стара, откакто е заледен преди най-малко 22 000 години в дълбините на Сибир, оповестява „ Ай Еф Ел Сайънс “.
Тялото на праисторическото животно е намерено на Ляховските острови в далечната североизточна Русия от пастири на северни елени и в този момент ще бъде оценено от учени от Североизточния федерален университет (НЕФУ) в, водеща изследователска институция за проучване на изчезнали типове от ледниковата ера. Смята се, че този новооткрит замразен възрастен образец датира сред 22 000 и 39 500 години, само че откривателите се стремят да създадат радиовъглероден разбор, с цел да дефинират точна възраст.

„ Това е първата и единствена находка по рода си - цялостен мечи мъртвец с меки тъкани. Той е изцяло непокътнат, с всички вътрешни органи на мястото им, в това число даже носа “, споделя в изказване доктор Лена Григориева, откривател в НЕФУ. „ Преди това са открити единствено черепи и кости. Тази находка е от огромно значение за целия свят. "
Пещерната мечка (Ursus spelaeus) е праисторически тип или подвид, който е живял в огромна част от Евразия, до момента в който е липсващ преди към 15 000 години. Множество фактори стоят зад нейното изгубване, само че се счита, че главен фактор е бил ловът от хората и неандерталците.
Ловът на това животно е много впечатляващ героизъм поради техния размер. Видовете могат да задминат по рамери даже най-голямата гризли или полярна мечка, като някои екземпляри тежат до 1000 кг. Но макар тези свирепи размери, те в действителност са били тревопасни животни, които са се хранили най-вече с растителна храна. Известно е също по този начин, че сред 0,9 и 2,4 % от ДНК, открита в кафявите мечки, произлиза от пещерни мечки, което значи, че техният генофонд към момента живее в актуалните типове.
Затоплящите се температури през последните години регистрират все по-голямо топене на безконечните ледове в Сибир. Макар че това е неприятна вест заради редица аргументи, тя оказа помощ да се разкрият голям брой изчезнали животни от ледниковия интервал като мамути, вълнести носорози, птици, няколко кученца и дребни пещерни лъвове. Учените са разбираемо разчувствани.
За този нов пример са поканени водещи специалисти от Русия и отвън нея да проучват животното, употребявайки редица научни техники, от генетичен разбор до микробиологичен, в един от най-амбициозните проучвателен планове от този тип.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР