За първи път в историята на Гърция жена стана президент

...
За първи път в историята на Гърция жена стана президент
Коментари Харесай

Гърция избра жена за президент

За първи път в историята на Гърция жена стана президент на страната. Гръцкият парламент избра юристката Екатерини Сакеларопулу за държавен глава.

Гласуването беше наречено " историческо " заради единството във вота на двете съществени политически сили и обстоятелството, че жена поема висшия държавен пост. Висшият арбитър Екатерини Сакеларопулу е първата жена в историята на страната, която е определена за държавен глава. Нейната кандидатура беше подкрепена на първо гласоподаване с 261 гласа при нужен предел от 200 гласа. Сакеларопулу беше ръководител на Върховния касационен съд, правист с необикновен престиж и без изявени политически пристрастия и задължения.

Всички депутати от ръководещата консервативна партия " Нова народна власт " поддържаха избора на новия държавен глава. Водещата опозиционна партия СИРИЗА също одобри кандидатурата на първата жена президент на Гърция. Депутатите социалисти демонстрираха с вота си, че виждат в Сакеларопулу " обединителна фигура за гръцката нация ". Другите опозиционни партии се въздържаха от гласоподаване, като усещане прави позицията на националистите от партията " Гръцко решение ". Според тях е неприемливо " гръцки президент да не може да посети Света гора ".

Новият държавен глава на Гърция Екатерини Сакеларопулу ще постави клетва през март.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР